ÇOK KESİTLİ BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİDE İNSİDENTAL OLARAK SAPTANAN MİDE DUVAR KALINLIĞI ARTIŞININ GASTROSKOPİ BULGULARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI - ÇOŞKUN, SONAY (Fırat Üniveristesi, 2011)
Mide kanseri rezektabilite oranlarının artmasına ve insidansının azalmasına rağmen halen kansere bağlı ölümlerin önemli nedenlerindendir. Bundan dolayı mide kanseri olgularında erken tanı ve tedavi ile birlikte premalign lezyonların tespiti önem arzetmektedir.Çalışmamızda mide hastalıkları için uyarıcı bir parametre olarak kabul edilen ve Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) ile insidental olarak saptanan duvar kalınlaşmasının ve derecesinin, gastroskopi bulguları ile karşılaştırılmasını ve olası premalign-malign lezyonların erken dönem tespitini amaçladık.Çalışmaya insidental olarak mide duvar kalınlaşması tespit edilen ve endoskopik inceleme yapılan 89 erkek, 60 kadın, toplam 149 olgu alındı. Bu olgularda ÇKBT ile saptanan mide duvar kalınlıklarının derecesi ile endoskopik inceleme bulguları ve gereğinde yapılan patolojik inceleme sonuçları değerlendirildi.Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi'de mide duvarı kalınlığının 5 mm'den fazla tespit edilen tüm olgular, duvar kalınlığı derecesine göre 3 gruba, lokalizasyonlarına göre ise 5 gruba ayrıldı. Bu olguların endoskopik ve patolojik inceleme sonuçları ise benign, premalign ve malign olarak değerlendirildi.Mide duvar kalınlığı ile malignite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p<0.05).Mide antrumu ve midenin diffüz duvar kalınlık artışlarında, duvar kalınlaşma derecesi ile patolojik tanılar arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulundu (p<0.05). Midenin diğer bölümlerindeki duvar kalınlaşmalarında ise istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlamadık (p>0.05).Bulgularımız ÇKBT ile insidental olarak rastlanan mide duvar kalınlık artışlarının, endoskopik inceleme ve gereğinde biyopsi ile değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bu incelemeler halen prognozu oldukça kötü olan mide kanserlerinin erken tanı ve tedavisi açısından önemli bir adım olacaktır.Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, mide duvar kalınlığı, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, gastroskopi.

Gastric cancer is still an important cause of cancer-related deaths, despite the increased rates of resectability and a decrease in its incidence. However early diagnosis and treatment of patients with gastric cancers and detection of premalignant lesions are important in this aspect.In the study, we aimed to compare the wall thickening known as a stimulant parameter for stmoch diseases and its degree incidentally found by Multislice Computed Tomography (MSCT) with gastroscopy findings and to determine early period detection of possible premalignant-lesions.149 cases who consisted of 89 men and 60 women with incidentally detected stomach wall thickening and endoscopic examination performed included in the study. The degree of gastric wall thickness detected by MSCT, endoscopic examination findings and the results of pathological examinations when necessary were evaluated.The all cases with more than 5 mm gastric wall thickness were divided into 3 groups and 5 groups according to the wall thickness degree and localization, respectively. Results of endoscopic and pathological examinations of these cases were assessed as benign, premalignant and malignant.There was a statistically significant relationship between gastric wall thickness and the malignancy (p<0.05).There was statistically significance found between the increases in diffuse gastric wall thickness and the gastric antrum, wall thickening degree and pathological diagnoses (p<0.05). Statistically significance was not found in the wall thicknening of other stomach parts (p>0.05).Our findings showed that the importance of the evaluation of endoscopic examination and evaluation with biopsy when necessary for increased gastric wall thickness found incidentally by MSCT. These observations will be an important step for early diagnosis and treatment of gastric cancers with still very poor prognosis.Keywords: Gastric cancer, gastric wall thickness, multislice computed tomography, gastroscopy.
The comparison of increased gastric wall thickness found incidentally by the multislice computed tomography with gastroscopy findings
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp