TEK PARTİ DÖNEMİ VALİLERİNDEN TEVFİK SIRRI GÜR VE ELÂZIĞ VALİLİĞİ - Haykır, Yavuz (My University, 2017)
Tevfik Sırrı Gür Osmanlı Devleti’nin son yıllarında ve milli mücadelede idareci olarak devlethizmetinde çalışmış ve ülkenin değişik bölgelerinde bucak müdürlüğü, kaymakamlık, mülkiye müfettişliğigibi görevlerde bulunmuştur. Cumhuriyet Türkiye’sinde idareciliğe devam eden Tevfik Sırrı Gür, Silifke,Elâzığ, Muş, İçel, Kastamonu gibi vilayetlerde valilik görevini sürdürmüştür. Cumhuriyet değerlerine veideolojine bağlı idealist bir yönetici olarak görev yaptığı illerde önemli ve kalıcı hizmetler yapmıştır. Buhizmetlerinden en çok göze çarpan ise şehirlerdeki imar ve bayındırlık alanında yaptığı kalıcı eserlerdir. Bueserlerin büyük bir kısmı uzun yıllar halka hizmet vermiştir.Tevfik Sırrı Gür, valilik yaptığı vilayetlerde şehir planını modern bir şekilde oluşturmak için büyük çabaharcamıştır. İhtiyaçları göz önünde tutmasının yanında hem modernizm hem de rejimin simgelerinigöstermek amacıyla valilik yaptığı yerlerde cumhuriyet meydanları oluşturmuş yanı başına halkevi vehalkevinin karşısına Atatürk Heykeli ve etrafında okul, hastane, spor tesisleri yaparak yeni rejimin iktidarınıtemsil eden yapıları oluşturmuştur. Bir anlamda tek parti dönemi cumhuriyet ideolojisiyle şekillenen modernşehir planı oluşturmayı amaçlamıştır.Bu çalışmamızda tek parti döneminde valilik görevi yapmış olan Tevfik Sırrı Gür’ün hayatı, görevyaptığı vilayetlerdeki hizmetleri ele alınarak özellikle Elâzığ valiliği sırasında yapmış olduğu valilik görevive hizmetleri incelenecektir.
Keywords: Tarih