BETONARME BİNALARIN FİBRE ELEMAN YÖNTEMİ İLE STATİK İTME VE GERÇEK ZAMANLI DEPREM İVME KAYITLARI KULLANILARAK SİSMİK PERFORMANSLARININ BELİRLENMESİ - ÖZDEMİR, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu tez çalışmasında, gerçekte yıkılmış betonarme bir binanın yıkılma mekanizması nümerik yöntemlerle elde edilerek binanın malzeme özellikleri ve yerel zeminin sınıfı belirlenmiştir. Bu binanın doğrusal olmayan davranışı için Fibre eleman yöntemi kullanılmıştır. Fibre eleman yönteminde beton ve çeliğin doğrusal olmayan davranışları için sırasıyla Mander, Priestly ve Park beton modeli ile Menegotto-Pinto çelik Modeli seçilmiştir. Nümerik analizler için Van' da yıkılan Aslan otel kullanılmıştır. Bu bina 23 Ekim 2011 Van depreminde hasar görmüş ve 9 Kasım 2011 Van Edremit depremiyle yıkılmıştır. Söz konusu bu binanın öncelikle statik itme analizleri elde edilerek binaya ait olabilecek bazı malzeme özellikleri ve yerel zeminin sınıfları belirlenmiştir. Söz konusu bu bilgiler yardımıyla, Aslan otelin 23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011 Van depremlerinin sismik etkileri dikkate alınarak doğrusal olmayan dinamik analizleri elde edilmiştir. Böylece, binanın yıkılma ve hasar durumları karşılaştırılarak Aslan otelin malzeme özelliği ve yerel zeminin sınıfı belirlenmiştir.

In this thesis, material properties and local soil class of a reinforced concrete building (failure in real) are determined by its failure mechanism obtained numerical methods. Fibre element method is used for non-linear behavior of this building. Mander, Priestly and Park concrete model and Menegotto-Pinto steel model are selected for nonlinear behavior of concrete and steel in the Fibre element method, respectively. Aslan motel failure in the Van city is used for the numerical analysis. This building is damaged due to 23 October 2011 Van earthquake and failure due to 9 November 2011 Van-Edremit earthquake. Some material properties and local soil classes of the building are firstly determined by static push-over analyses. Nonlinear dynamic analyses of Aslan motel are obtained by considered seismic effects of 23 October 2011 Van earthquake and 9 November 2011 Van-Edremit earthquake. Therefore, material properties and local soil class of Aslan motel are determined by comparing failure and damage cases of the building.
Determination of seismic performance of reinforced concrete building by using static push-over analysis and real-time accelation records with fibre element method
Keywords: İnşaat Mühendisliği