DİYALİZ HASTALARINDA HEPSİDİN'İN DİĞER İNFLAMATUAR BELİRTEÇLERİ İLE İLİŞKİSİ - DEMİRÇİN, MUHAMMED MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Diyaliz hastalarında üremi, hipervolemi, hipertansiyon ve uygulanan yönteme baglı etkenler inflamasyona yol açarak komplikasyonların gelismesinde önemli rol alırlar. Hepsidin çogunlukla karacigerde sentezlenmekte ve inflamasyon durumunda sentezi artmaktadır. Kronik hastalık anemisinde önemli bir mediatör olan hepsidin fonksiyonel demir eksikligine yol açarak anemiye neden olur. KBY'de hepsidin düzeyinin yüksek olması hepsidinin renal ekskresyonunun azalması ve kronik inflamatuar durumun olmasına baglı oldugu düsünülmektedir. Bu çalısmada, hemodiyaliz ve periton diyaliz hastalarında hepsidin, demir durumu ve inflamasyon arasındaki iliskiyi arastırmak ve hipervoleminin hepsidin seviyeleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalısma, hemodiyalize giren ve sıkı volüm kontrolü ile normotansiyon saglanan normovolemik hasta grubu (n=20), hemodiyalize giren ve antihipertansif ilaçlarla normotansiyon saglanan hipervolemik hasta grubu (n=19), periton diyalizi uygulanan hasta grubu (n=19) ve saglıklı gönüllülerden olusan kontrol grubu (n=20) olmak üzere 4 gruptan olusturuldu. Tüm gruplarda CRP, IL-1, IL-6, hepsidin, BNP, rutin biyokimya, tam kan sayımı, demir, SDBK ve ferritin degerleri bakıldı. Hepsidin, CRP, IL-1 ve IL-6 düzeyleri diyaliz hasta gruplarında kontrol grubuna göre daha yüksekti. Hepsidin, CRP, IL-1 ve IL-6 düzeyleri hipervolemik hemodiyaliz grubunda belirgin olarak yüksekti (p<0.05). Hasta gruplarında anemi saptandı (p<0.001). Hipervolemik hemodiyaliz hasta grubunda anemi daha belirgindi. SD ve TSAT düzeyleri kontrol grubuna göre hasta gruplarında daha düsük oldugu görüldü. Kontrol grubu ile hasta gruplar arasında albumin degerleri kontrol grubunda daha yüksek oldugu görüldü (p<0.001). Hipervolemik diyaliz hasta grubunda albümin düzeyi diger gruplara göre daha düsük tespit edildi (p<0.05). nflamasyon, KBY'nin bir çok komplikasyonu ile iliskili önemli bir risk faktörüdür. KBY'li olgularda kronik imflamasyona baglı olarak hepsidin, CRP gibi akut faz proteinlerinde ve IL-1, IL-6 gibi sitokinlerde artıs olmaktadır. Diyaliz hastalarında inflamasyona yol açan önemli nedenlerden biri volüm yüklenmesidir. Hipervolemik olan hastalarda hepsidin ve diger inflamasyon belirteçlerinin daha yüksek, Hb, Hct, SD, TSAT'nun ise daha düsük bulunması, artmıs volüm yükünün komplikasyonlarla iliskili inflamasyonun siddetini artırdıgını düsündürmektedir. KBY hastalarında arzu edilen yasam kalitesinin saglanabilmesi için sıkı volüm kontrolü uygulanarak gerçek kuru agırlıga ulasılması, etkin ve yeterli diyaliz yapılması gerekir. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezligi, Diyaliz, nflamasyon, Hepsidin, Sıkı volüm kontrolü

The factors related to uremia, hypervolemi, hypertension and method of dialysies play an important role for improving complications by causing inflammation in dialysed patients. One of acute phase reactan called hepcidine mostly synthesised in liver and the synthesis of hepcidin increases in inflammation. Hepcidine causes anemia by way of functional ıron deficiency and it is an important mediator in chronic illness anemia. It is considered that the high levels of hepcidine in chronic renal failure related to decreased renal excretion of hepcidine and chronic inflammation state. In this study it is aimed to investigate the relation between the hepcidine, ıron levels and inflammation in hemodialyses and periton dialyses and the effects of hypervolemia on hepcidine levels. The study population was composed with for groups; normotensive, normovolemic patients with strict volume control and hemodialyses (n:20), normptensive with antihypertensive drugs and hypervolemic hemodialyses patients (n:19), periton dialyses patients (n:19), control group with healty volunters (n:20). Routine biochemical parametres, complete blood count, total iron, TIBC, ferritine, CRP, IL-1, IL-6, hepcidine and BNP levels were examined in all groups. The inflammation markers; hepcidine, CRP, IL-1 and IL-6, were higher in all dialyses groups than control group. Hepcidine, CRP, IL-1 and IL-6 levels were signaficantly high in hypervolemic hemodialyses group( p<0.05). Anemia was determined in all CRP groups (p<0.001). Anemia was more evident in hypervolemic hemodialyses group than normovolemic hemodialyses group and periton dialyses group. It is determined that serum iron and TSAT levels were lower in all dialyses patients than control group. ASlbumin level was higher in control group than all dialyses group (p<0.001). The level of albumin was lowest in hypervolemic hemodialyses patients (p<0.05). Inflammation is a common problem and a risc factor related to many complacations in CRF. Due to chronic inflammation the levels of acute phase reactans such as hepcidine, CRP and cytokines such as IL-1, IL-6 have increased in patients with CRF. Hypervolemia is one of an important reason of inflammation in dialyses patients. Higher levels of hepcidine and other inflammation marcers, lower levels of Hb, Hct, serum iron and TSAT in hypervolemic patients suggested that increased volume load improved the severity of inflammation related with complications. It is neccessary to reach real dry weight by strict volume control, effective and enough dialyses to supply the desired life quality in CRF patients. Key Words: Chronic renal failure, Dialyses, Inflammation, Hepcidine, Strict volume control
The Relation Of Hepcidin With Other İnflammation Markers İn Dialyses Patients
Keywords: Nefroloji