BOLŞEVİK İHTİLÂLİNİN ORTAYA ÇIKMASI VE SEBEPLERİ - Ekici, Yunus (My University, 2017)
Bu makalede Bolşevik İhtilalinin Rusya’da yol açtığı yıkım irdelenmiştir. Bunun yanısıra Birinci DünyaSavaşı, Rusya’da büyük bir yokluk ve sefalete yol açmış olup boğazların kapalı olması sebebiyle ekonomikbunalım gittikçe artmıştır. 1916 Ekim ayı geldiğinde grevciler; kahrolsun savaş, ekmek ve barış diyeseslendirdikleri sloganlarla Lenin’in beklediği anın yavaş yavaş gerçekleşeceğinin haberini vermiştir. 1916-1917 kışı çok sert geçmiş, açlık, yakacak ve giyecek bulunamaması, bütün Rusya’yı etkilemiştir. Rusya’daihtilal zamanı yaklaştığında karşılaşılan ekonomik güçlükler nedeniyle ülke karamsar bir havaya bürünmüştü.I. Dünya Savaşı’na kendisine yeni topraklar kazandırmak amacıyla katılan Çarlık Rusya, savaşı sonuna kadarsürdürme politikasını üç yıl boyunca devam ettirmiş ancak 1917 yılına gelindiğinde savaş cephelerinde Çarlıkönemli başarısızlıklarla karşı karşıya kalmıştır.
Keywords: Tarih