Öğretmenlerin sahip oldukları niteliklere yönelik algıları (Elazığ ili örneği) - Yeşilyurt, Etem (My University, 2009)
Bu çalışmanın temel amacı, günümüz öğretmenlerinin sahip oldukları niteliklere yönelik algılarını ortaya çıkarmaktır. Betimsel tarama modeli kullanılarak yapılan çalışmanın evrenini 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Elazığ il merkezinde bulunan ve ortaöğretim okullarında görev yapmakta olan 1505 öğretmen oluşturmaktadır. Bunların içinden 320 öğretmen tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Anket formuyla elde edilen verilerin analizi, SPSS for Windows programıyla frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t testi ve varyans analizi uygulanarak yapılmıştır. Bu çalışmayla günümüz öğretmenlerinin; güçlü okul kültürü ve uygun sınıf atmosferi oluşturma, öğretimin kalitesini yüksek tutma, kendini geliştirme, değişim ve yeniliği takip etme, okul ve sınıf güvenliği için tedbir alma, öğrencilere etik ve toplumun ahlaki değerlerini kazandırma, ulusal ve evrensel değerler sunma, bireysel destek sağlama, rehberlik etme, model olma, milli bilinci kazandırma ve öğrencileri zararlı maddelere karşı bilgilendirme niteliklerine yüksek düzeyde sahip olduklarını düşündükleri tespit edilmiştir. Ayrıca, özellikle okul türü, branş ve mesleki kıdem değişkenleri açısından öğretmenlerin sahip oldukları niteliklere yönelik algıları arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları