Dindarlık, Dinî Başa Çıkma ve Depresyon İlişkisi: Suriyeli Sığınmacılar Üzerine Bir Araştırma - Ayten, Alı; Sağır, Zeynep (My University, 2014)
Makale dindarlık, dinî başa çıkma ve depresyon ilişkisini konu edinmektedir. Makalede bu konu Suriyeli sığınmacılar üzerinde yapılan bir alan araştırmasının verileri ve diğer araştırmaların ikincil verileri çerçevesinde tartışılmaktadır. Söz konusu bu araştırma, Suriyedeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve araştırma yapıldığı dönemde Kilis'te yaşayan 553 Suriyeli'yi kapsamaktadır. Katılımcıların 337'si (%60.9) kadın, 216'sı (%39.1) erkektir. Örneklemin yaş aralığı (ranj) 12 ile 67 yaşları arasındadır. Yaş ortalaması ise 28.4'tür (SD=12.10). Katılımcıların 7'si 2010'da, 48'i (%8.7) 2011'de, 276'sı (49.9) 2012'de, 222'si (%40.1) 2013 yılında Kilis'e gelmiştir. Dindarlık, dinî başa çıkma ve depresif eğilim arasındaki ilişkinin tespiti için, Dinî Başa Çıkma Ölçeği, Epidemiyolojik Depresyon Ölçeği ve tek soruluk öznel dindarlık sorusundan oluşan anket formu kullanılarak veri toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, dinî başa çıkma ile depresif eğilim arasında olumlu ilişki tespit edilmiştir
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Psikoloji; Davranış Bilimleri