ÜTOPYA VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ ÜZERİNE FELSEFİ BİR İNCELEME - Avcı, Mahmut (Fırat University, 2012)
İnsanın tarih içerisinde oluşturduğu her şey onun kültürünü oluşturur. Bu oluşum içinde edebifelsefi nitelikli çalışmalar olan ütopyalar da yer alır. Ütopyalar, mevcut düzene bir eleştiri ve onu yeniden kurma amacı taşırlar. Mutluluk amacı güden ütopyalar da bu sebeple yenilenmiş bir kültürle yollarına devam etmek isterler. Kültür de bütün kurumlarıyla mutluluk amacına hizmet eden bir araç olur. Bu amaç, ütopya yazarlarının elinde, içinde yetiştikleri kültür öğelerinin değişik tasarımlarını ortaya koyma şeklinde tezahür eder. Bu yüzden ütopyalarda kültür öğeleri bazen iyileştirmeye tabi tutulurken bazen de tamamen yadsınır ve değiştirilir. Bu çalışma, ütopyalar arasında önemli bir yere sahip “Ütopya” ve “Güneş Ülkesi”nin var oldukları kültür şartlarını inceleme amacını gütmektedir.
A Philosophical Study on Connection of Utopia and Culture
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları