SÜRGÜ OVASI KURUCAOVA (MALATYA) DEPRASYONU VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİSİ - CANPOLAT, CEVDET (Fırat Üniveristesi, 2001)
Çalışma alanımız olan. Sürgü Ovası- Kurucaova Depresyonu Doğu Anadolu Bölgesinin Malatya İli sınırları içerisinde kalmaktadır. Sürgü Ovası, 1300 metre yükseltide yer almakta ve 23 km bir alanı kaplamaktadır. Kurucaova ise 1400-1 45 Ometre yükseltiye ve 66 km2'lik bir alana sahiptir. Bu iki ova birbirinden bir eşik saha ile (Elmadağ Tepe ) ayrılmaktadır. Çalışma alanımız, tabanda yer alan düzlük alanlar ve onları çevreleyen yüksek dağlarla sınırlandırılmıştır. Bu dağlık alanlar üzerinde farklı seviyelerde yer alan zirve düzlüklerine (2000-2400m), yüksek platolara (1650-2000 m) ve alçak düzlüklere (1350-1650m) rastlanmaktadır. Çalışma alanında diğer jeomorfolojik unsurlardan akarsu sekileri birikinti konileri ve karstik erime şekilleri mevcuttur. Kurucaova. doğudan sokulan Bulam Çayfnın bir kolu tarafından boşaltılmaktadır. Ayrıca Doğu Anadolu Fayı'na bağlı gelişen ötelenmiş sırtlar ve ötelenmiş vadilerde sahada görülmektedir. Sürgü Ovası- Kurucaova Depresyonu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde gelişmiş çöküntü ovalarıdır. Sürgü Ovası, tamamen tektonik kökenli bir ova olmasına rağmen; Kurucaova karstlaşmayada bağlı olarak tektono- karstik bir ova halini almıştır.

The Geomorphology of Sürgü Plain- Kurucaova Depression And Its Near Suurounding Our working area is Sürgü Plain and Kurucaova depression. Our area is in Malatya's frontic in East Anatolia Region Sürgü Plain and Kurucaova depressions are on the East Anatolia Fault Zone and they are basin Sürgü plain is completely a tectonic plain but Kurucaova is a tectono- karst plain. The altitute Sürgü Plain is 1300 m. And area is 23 km2 The altitute of Kurucaova depressions is 1400-1450 m. and area is 66 km". Elmadağ Hill separates these two plain and this area is a threshold. İn our working area the plains are on the floor and the high mountains are around these plains. And on this mountainous area there are lots of plainnes that have different altitutes Peak Plainnees (2000-2400m), high plateaus (1650-2000m) low plainnees (1350-1650m). Nevertheless in our area there are different geomorphological units too These are terraces accumulation cones and karstic shapes And one of the arms of Bulam Brook that cones from east empties Kurucaova. The slide valleys and the slide ridges were formed by the East Anatolia Fault
The Geomorphology of Sürgü plain-Kurucaova depression and its near suurounding
Keywords: Coğrafya; Geography