KLİNİK VARİKOSELİ OLAN SEKONDER İNFERTİL ERKEK HASTALARDA MİKROCERRAHİ İNGUİNAL VARİKOSELEKTOMİNİN ETKİNLİĞİ - BADUR, NAMIK (Fırat Üniveristesi, 2010)
Varikosel erkek infertilitesindeki en sık düzeltilebilir patolojidir. Primer infertilitede % 40, sekonder infertilitede % 80 oranında etyolojik patolojide rol oynamaktadır. Varikoselin cerrahi tedavisinde hem semen parametrelerinde düzelme hem de gebelik oranlarında artış olduğu belirlenmiştir.Bu çalışmada varikosel tedavisinde uygulanan Mikrocerrahi İnguinal Varikoselektomi'nin sekonder infertil hastalardaki etkinliği araştırıldı. Androloji polikliniğine infertilite şikayeti ile Ocak 2005 ile Ocak 2009 tarihleri arasında başvuran ve klinik varikosel tanısıyla Mikrocerrahi İnguinal Varikoselektomi operasyonu yapılan 60 primer infertil, 30 sekonder infertil hasta dahil edildi. Hastaların yaşları, infertilite süreleri, varikosel dereceleri (grade), operasyon öncesi ve operasyon sonrası semen parametreleri ve gebelik oranları retrospektif olarak değerlendirildi. Primer infertil ve sekonder infertil hasta gruplarının postoperatif semen parametreleri ve gebelik oranları karşılaştırıldı.Her iki grup arasında operasyon öncesinde ve operasyon sonrasında semen parametreleri açısından anlamlı fark olmadığı saptandı (p>0,05). Primer infertilite grubunda operasyon sonrası, operasyon öncesine göre sperm motilitesinin ve total motil sperm sayısının, sekonder infertil grupta ise sperm sayısının, sperm motilitesinin ve total motil sperm sayısının anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Sekonder infertilite grubunda gebelik oranının, primer infertilite grubuna göre anlamlı olmamakla birlikte daha yüksek olduğu saptandı.İnfertilite tedavisinde etkin bir yöntem olan Mikrocerrahi İnguinal Varikoselektomi sekonder infertil hastalarda da gerek semen parametrelerinde düzelme gerekse gebelik oranlarındaki artış bakımından etkin bir tedavi yöntemidir.Anahtar Kelimeler: Varikosel, sekonder infertilite, mikrocerrahi inguinal varikoselektomi

Varicocele is the most common treatable pathology by male infertility. It plays an aetiopathologic role by 40% of primary and by 80% of secondary infertile cases. It is reported that surgical therapy of varicocele results in improvement of semen parameters and rise in pregnancy rates.In this study effect of Microsurgery Inguinal Varicocelectomy by treating varicocele in secondary infertile patients is researched. Sixty primary infertile and thirty secondary infertile patients, which applied to the andrology outpatient department between January 2005 and January 2009 due to infertility and undergone Microsurgery Inguinal Varicocelectomy operation because of varicocele presence, are included to the study. Age of the patients, duration of the infertility history, grade of their varikocele, their pre and postoperative semen parameters and pregnancy rates are retrospectively evaluated. Also postoperative semen parameters and the pregnancy rates of the primary and secondary infertile patients are compared with each other.There was no statistically significant difference detected by pre and postoperative semen parameters between two groups (p>0,05). It was detected that sperm motility and number of total motile sperms by primary infertile group and number of spermia, motile spermia and sperm motility by secondary infertile group have statistically significantly increased after surgical procedure (p<0,05). Pregnancy rate by secondary infertile group is observed as higher as the rate in the primary infertile group which was not statistically significant.Microsurgery inguinal varicocelectomy is an effective therapy method by secondary infertile patients because of it?s improving effect on semen parameters which results in rising of pregnancy rates.Key Words: Varicocele, secondary infertility, microsurgery inguinal varicocelectomy.
The effect of microsurgery inguinal varicocelectomy by secondary infertile male patients with clinical varicocele
Keywords: Üroloji