Fatty acid composition of Astragalus pycnocephalus and astragalus condensatus. A chemotaxonomic approach - Bagcı, Eyüp; Vural, Mecit (My University, 2001)
Bu çalışmada iki doğal Astragalus (Fabaceae) türü kemotaksonomik yönden incelenmiştir. Rhacophorus Bunge ve Pterophorus Bunge seksiyonlanna ait Astragalus pycnocephalus ve Astragalus condensatus ' un tohum yağ asidi bileşimleri saptanmıştır. Sonuçta, Astragalus pycnocephalus'' da l temel yağ asiti ve Astragalus condensants'' da da 8 yağ asidi saptanmıştır. Her iki taksonun yağ asidi bileşimi Laurik asit dışında aynı bulunmuş, fakat aralarında oldukça yüksek kantitatif farklılıklar saptanmıştır. Linoleik asit her iki türde en fazla bulunan bileşendir Doymamış yağ asiti miktarı doymuş yağ asidi bileşenlerinkinden fazla bulunmuştur. İki tür arasındaki kemotaksonomik ilişkiler tartışılmıştır.
Keywords: Linoleik asit; tohum yağları; yağ asitleri; Astragalus condensatus; Astragalus pycnocephalus; kemotaksonomi; Astragalus