İleri Derecede Kemik Kaybına Uğramış Üst Çeneye Lokal Anestezi Altında Zigoma İmplantlarının Yerleştirilmesi: Bir Vaka Sunumu - Yavuz, Mustafa Cihan; Dündar, Serkan; Yıldırım, Tuba Talo; Sökmen, Nurullah; Uzun, Cansu Büşra; Erhan, Cansu; Sunar, Oğuzhan (My University, 2019)
Erken diş kayıpları, periodontal hastalıklar, tümör rezeksiyonu gibi sistemik ve lokal faktörler sonucunda alveoler yapıda ileri düzeyde yatay ve dikey kemik rezorbsiyonu oluşabilmektedir. İleri derecede kemik kaybına uğramış dişsiz üst çeneye sahip olan hastalarda cerrahi ve protetik tedavi oldukça güç olabilmektedir. Kemik kaybının aşırı olduğu üst çenenin protetik tedavisinin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için kemik hacminin artırılmasında çeşitli yöntemler kullanılmakla birlikte zigoma implantları da bir alternatif tedavi seçeneğidir. Bu vaka raporunda, Fırat Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı’na başvuran 62 yaşında kadın hastanın olgu sunumu anlatılmıştır. Hasta ileri düzeyde kemik kaybına sahip üst çeneye sahiptir. Hastaya lokal anestezi altında çift taraflı 4 adet zigomatik implant cerrahi olarak başarılı bir şekilde yerleştirilmiştir.
Keywords: Diş Hekimliği