Meyve kokularının algılanması ve sınıflandırılması için düşük maliyetli elektronik burun tasarımı - Özalp, Recep; Uçar, Ayşegül (My University, 2016)
Elektronik burun, kimyasal bileşiklere tepki veren sensörler dizisi içeren ve sensörlerden aldığı bilgiyi de yapay öğrenme yöntemleri ile işleyen elektronik cihazdır. Bu çalışmada, ticari olarak mevcut beş gaz sensörü, LM35 sıcaklık sensörü ve HIH-4030 nem sensörü, STM32F407 geliştirme kartı, MCP42XXX dijital potansiyometre ve valflerden oluşan bir elektronik burun geliştirilmiştir. Yapay öğrenme yöntemlerinden, Yapay Sinir Ağları (YSA’lar) ve K- En Yakın Komşuluk Algoritması (K-EKA) tasarlanan elektronik burun sisteminde koku tanımlayıcı olarak kullanılmıştır. Sensörlerden elde edilen bilgi, bölgelere ayrılarak ve her bir bölgenin bazı istatiksel özellikleri kullanılarak elektronik burun için yeni bir özellik çıkarım yöntemi önerilmiştir. Deneysel sonuçlar, önerilen sistemin limon, şeftali ve elma gibi üç meyvenin kokusunu tanıyabildiğini göstermiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Elektronik burun; Yapay öğrenme yöntemleri; STM32F407 geliştirme kartı