NONALKOLİK YAĞLI KARACİĞER HASTALIĞINDA ANJİOTENSİN CONVERTİNG ENZİM (ACE) DÜZEYİ VE ACE GEN POLİMORFİZMİ - TEKATAŞ, DEMET DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmanın amacı NAYKH'da ACE ve ACE gen polimorfizminin histolojik ve klinik etkisi ve hastalığın progresyonunda klinik etkisi olup olmadığını araştırmaktır.Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği'nde NAYKH tanısı konulan 31 hasta ile 40 kontrol grubu olmak üzere toplam 71 hasta incelemeye alındı. Her iki grub arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık yoktu.NAYKH grubu ile kontrol grubunda karaciğer fonksiyon testleri, hepatit belirteçleri, otoantikorlar, vucüt kitle indeksi, bel çevresi, lipit parametreleri, ferritin, AKŞ, HbA1c, HOMA-İR, ACE ve ACE gen polimorfizmine bakıldı. NAYKH grubunda 4 (%12.9) DM ve hipertansiyon mevcut iken kontrol grubunda DM ve hipertansiyon yoktu. ACE düzeyini DM ile hipertansiyon olan ve olmayanlarda karşılaştırdığımız da anlamlı bir farklılık saptanmadı (hipertansiyon için p=0.71, DM için p=0.10). NAYKH grubunda, kontrol grubuna göre AST, ALT, GGT, total kolesterol, LDL, VLDL, trigliserit, ferritin, AKŞ (p<0.001), ALP, HOMA-IR (p=0.002), HbA1c (p=0.001), İnsülin (p=0.03) düzeyleri anlamlı derecede yüksek saptandı. Diğer parametrelerde ise anlamlı bir fark saptanmadı. ACE düzeyi NAYKH grubunda 11.69±1.99 olup, kontrol grubunda 11.52±1.72 (p=0.70). Erkeklerde 11.56±1.79, kadınlarda 11.64±1.95 olup yine anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.87). ACE düzeyi ile AST/ALT, ALT, CRP, VKİ, HOMA-IR düzeylerini karşılaştırdığımızda sadece HOMA-IR açısından anlamlı farklılık saptandı (p=0.008). Çalışma grubu ACE gen polimorfizmi olarak 4 gruba ayrılıp ( D/D homozigot, I/I homozigot, D/I heterozigot, I/D heterozigot) ele alındığında yaş ve cinsiyet açısından farklılık saptanmazken, D/I subgrub ile I/D subgrub arasında yaş açısından anlamlı fark saptanmıştır (p=0.39). AKŞ açısından subgrublar karşılaştırıldığında D/D, I/D ile D/I, I/D arasında anlamlı fark saptandı (p=0.02). Diğer biyokimyasal parametrelerde fark saptanmadı. NAYKH grubundaki histopatolojik bulgularının grade ve evreleme yapıldığında grade 1; %48.38, grade 2-3; %51.6, evre1; %45.16, evre2-3; %54.8 olup ACE düzeyleri evre ve grade açısından karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (evre ve grade için p=0.68). ACE gen polimorfizmi grade ve evreye göre açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir fark saptanmadı (grade için p=0.42, evre için p=0.92).Sonuç olarak fibrozis ile ilişkili olduğu düşünülen ACE I/D gen polimorfizmi temelinde fibrozis olan farklı hastalık gruplarında çelişkili sonuçlar göstermiştir. Bu çalışmada NAYKH'da ACE ve ACE gen polimorfizminin fibrozis üzerine etkisi araştırıldı ve gen polimorfizleri arasında klinik, biyokimyasal ve histopatolojik bir fark tesbit edilmedi.Anahtar kelimeler: Non alkolik yağlı karaciğer hastalığı, ACE ve ACE gen polimorfizmi

The aim of the present study is to investigate the effects of ACE and ACE gene polymorphism on histological and clinical characteristics and progression of the disease in patients with NAFLD.31 Nonalcoholic fatty liver disease patients and 40 healthy controls, totally 71 individual were included to the study. Age and sex was not different significantly between the groups.Liver function tests, hepatitis markers, autoanticors, body mass index, waist-hip ratio, waist circumstance, lipid parameters, ferritin, fasting blood glucose, HbA1c, HOMA-IR, ACE and ACE gene polymorphism was determined in the whole study group. DM and hypertension was present in 4 of (12.9%) NAFLD patients and in none of the control cases. ACE level was comparable in cases with or without DM or hypertension (p=0.71 for hypertension, p=0.10 for DM). AST, ALT, GGT, total cholesterol, LDL, VLDL, triglyceride, ferritin, fasting blood glucose (p<0.001), ALP, HOMA-IR (p=0.002), HbA1c (p=0.001), insulin (p=0.03) levels were significantly higher in the NAFLD group compared to the control group. Other parameters did not differ significantly. ACE level was 11.69±1.99 in the NAFLD group, and 11.52±1.72 in the control group (p=0.70). Mean ACE level was 11.56±1.79 in males, and 11.64±1.95 in females and the difference was not significant (p=0.87). ACE level was compared with respect to AST/ALT, ALT, CRP, BMI, HOMA-IR and the difference was significant only for the HOMA-IR (p=0.008). The study group was divided into four groups according to ACE gene polymorphism (D/D homozygot, I/I homozygot, D/I heterozygot, I/D heterozygot). No difference was found with respect to age and sex in the whole group. However, there was significant difference between the D/I and I/D subgroups in terms of age (p=0.39). Fasting blood glucose was also significantly among the D/D, I/D ile D/I, I/D subgroups(p=0.02). No significant difference was found among the other biochemical parameters. In the NAFLD group; 48.38% was grade 1, 51.6% grade 2-3 and 45.16% was stage 1, and 54.8% stage 2-3. ACE levels were comparable in various grade and stages (p was 0.68 for grade and stage). ACE gene polymorphism was also not different among the different grade and stages (p was 0.42 for grade and 0.92 for stage).In conclusion, ACE I/D gene polymorphism suggested to be related with fibrosis was shown to be inconsistent in different diseases with a basis of fibrosis. In the present study, the effect of ACE and ACE gene polymorphism on NAFLD was investigated and no clinical, biochemical and histopathological difference was found among the gene polymorphisms.Key words: Non-alcoholic fatty liver diseases, ACE and ACE gene polymorphism
Hıstopathologıcal, metabolıc features and ace gene polymorphism comparıson of non alcoholıc fatty lıver dısease
Keywords: Gastroenteroloji