CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ'NİN KURUMSAL İTİBARININ EĞİTİM MEMNUNİYET DÜZEYİ BAĞLAMINDA ANALİZİ - SARAÇ, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2019)
Kurumsal itibar yönetimi, kurumlar için her zaman birinci önceliğe sahiptir. İtibar kavramı, soyut bir kavram olmasına rağmen ürettiği sonuçları bakımından somuttur. İtibar kavramı, kendiliğinden meydana gelmediği gibi yöneticiler tarafından belli stratejiler geliştirilerek oluşmaktadır. İtibar kavramı, kurumun kamuoyu tarafından nasıl algılandığı ve verilen değer olarak nasıl ifade edildiğidir. Üniversiteler de diğer örgütler gibi giderek yoğunlaşan bir rekabet ortamında faaliyet göstermektedirler. Bir yandan mevcut üniversitelerin büyümesi, diğer yandan yeni üniversitelerin kurulması ve bu alanda nitelikli öğrencilere sahip olma arzusu itibarı gündeme getirmektedir. Bu araştırmanın genel amacı; kurumsal itibar kavramından yola çıkılarak kurumsal itibar yönetimi kavramını incelemek ve hedef paydaşın kurumsal itibara ilişkin değerlendirmelerini tespit etmektir. Bu tezin Cumhuriyet Üniversitesi'nin kurumsal itibar çabalarını yeniden düşünmesine katkıda bulunabileceği ve üniversitenin itibar oluşturma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmanın evreni Cumhuriyet Üniversitesi'nde örgün eğitim alan öğrencileri kapsamaktadır. Çalışmanın örneklemi ise basit tesadüfü örnekleme yöntemleri ile seçilmiştir. Ulaşılması beklenen örnekleme sayısı 1250 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin yüzdeleri; ilgili soruya verilen yanıtların kendi içerisindeki yüzdelik dilimleri ile hesaplanmış, yanıt vermeyenler ise yüzdelik dilimin dışında tutulmuştur. Verilerin analizi; tanımlayıcı istatistikler, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri ile sunulmuştur. Ölçeklerin güvenilirlik düzeylerinin tespit edilmesi amacı ile Co. Alpha testi ve alt boyutların belirlenmesi amacı ile faktör analizi yapılmıştır. Örneklem yeterlilik düzeyi (KMO) ve yapı testi (Barlet's) uygulanmıştır. Çalışmada öğrencilerin eğitim memnuniyeti düzeylerinin cinsiyet, eğitim, eğitim tipine göre farklılığının karşılaştırılmasında t testi analizi uygulanmıştır. Öğrencilerin eğitim memnuniyeti düzeyleri; yaş, fakülte, aylık harcama, fakülte tipi, değerlendirme düzeyine göre karşılaştırılmıştır. Elde edilen verilere varyans (ANOVA) analizi uygulanarak sonuçlar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada 0,05'den küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Analizler SPSS 22.0 paket programı ile yapılmıştır.

Corporate reputation management always has the fist priority for institutions. Although the concept of reputation is an abstract concept, it is concrete in terms of the results generated. The concept of reputation does not arise automatically, as well as this is arisen by the managers by developing certain strategies. The concept of reputation is about how the institution is perceived by the public and how it is expressed as a given value. Universities, like other organizations, also operate in a competitive environment, which is gradually intensifying. The growth of the existing universities on one hand and the establishment of new universities on the other hand cause finding students qualified in this field to become an important problem. The general purpose of this research is to examine the concept of corporate reputation by starting from the concept of corporate reputation and to determine the assessment of the target partner on the concept of corporate reputation. This thesis is thought to contribute to the reconsideration of the efforts on the corporate reputation by Cumhuriyet University and to contribute to activities on the formation and development of the reputation of the university. The population of the research includes the students, who have formal education in Cumhuriyet University. The samples of the study have been selected with the and simple random sampling. The number of samples expected to be reached is determined to be 1250.The percentages of the obtained data has been calculated with the percentile within the answers given to the questions and those, who did not answer, have been excluded from the percentile. Regarding the analysis of data, the descriptive statistics have been presented with frequency, percentage, average and standard deviation values. Co. Alpha test has been conducted in order to determine the reliability levels of the scales and the Factor analysis has been conducted in order to determine the sub-dimensions. Level of competence of the samples (KMO) and the structure test (Barlet's) have been practiced. In the study, t test analysis has been conducted in order to compare the difference of the level of educational satisfaction of the students in terms of gender, education and education type. The variance analysis (ANOVA) has been practiced in order to compare the difference of the level of educational satisfaction of the students in terms of age, faculty, monthly consumption, faculty type and assessment level. In the study, p values less than 0,05 have been considered significant statistically. The analyses have been conducted with SPSS 22.0 package program.
Analysis of Cumhuriyet University's corporate reputation in the context of education satisfaction level
Keywords: Halkla İlişkiler; Eğitim ve Öğretim; İşletme