BİRLEŞTİRİLMİŞ VE MÜSTAKİL SINIFLI İLKOKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN ÖĞRENCİLERİN SOSYAL BECERİLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - ERDEM, EROL (Fırat Üniveristesi, 2018)
Ülkemizin coğrafi zorluklarından, dağınık yerleşiminden, nüfus azlığından, ulaşım zorluğundan vb. nedenlerden dolayı, her yerde standart bir eğitim uygulaması yapmak zorlaşmaktadır. Bu zorluğu ortadan kaldırmak için üretilen çözümlerden biri de birleştirilmiş sınıf uygulamasıdır. Birleştirilmiş sınıf uygulaması; tek bir öğretmen eşliğinde birden fazla sınıfın eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesidir, bu uygulama da diğer bütün eğitim-öğretim uygulamaları gibi kendine özgü durumları içerisinde barındırır. Barındırdığı farklılıklarından dolayı birleştirilmiş sınıflarda eğitim gören öğrenciler ile müstakil sınıflarda eğitim gören öğrenciler birçok konuda farklılık göstermektedir. Sınıf yapısının sosyal becerilerin edinilmesinde etkili olup olamadığı merak konusudur. Sosyal beceriler; öğrencilere olumlu davranışlar kazandıran, onların olumsuz davranışlardan uzaklaşmalarını sağlayan becerilerdir. Bu araştırmanın amacı birleştirilmiş sınıflı ve müstakil sınıflı ilkokullarda öğrenim gören öğrencilerin sosyal becerilerine ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde yer alan okullarda görev yapan 10 müstakil sınıf öğretmeni ile 10 birleştirilmiş sınıf öğretmenini çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada veriler görüşme formuna verilen cevaplarla toplanmıştır. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; hem müstakil sınıf öğretmenleri hem de birleştirilmiş sınıf öğretmenleri genel olarak, çocukların sosyal beceri gelişimi bakımından müstakil sınıfları daha avantajlı görmektedirler. Ayrıca birden fazla şubenin bir arada olması, farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin aynı sınıfta öğrenim görmesi ve sınıf mevcudunun kalabalık olmasının hem müstakil hem de birleştirilmiş sınıf öğretmenleri tarafından çocukların sosyal beceri gelişimi açısından bir dezavantaj olarak görüldüğü belirlenmiştir.

Standardized education is hard in every region of our country because of the geographical difficulties, dispersed settlement, lack of population and transportation etc. One of the solutions to remove these difficulties is multigrade class teaching. In multigrade class teaching, more than a class is being conducted by a single teacher in the same class. This application contains its own unique situations like all other education and training applications. The students who are studying in the multigrade classes and independent classes differ from each other in many topics since the differences of the implementation have. It is a matter of curiosity that the class structure can be effective in the acquisition of social skills. Social skills; are those skills that give students positive behaviors and help them get away from negative behaviors. The aim of this research is to determine teacher opinions on the social skills of students who are in primary schools with combined classes and independent classes. For this purpose, 10 teachers who work in multigrade classes and 10 teachers who work in independent classes in Pazarcık in Kahramanmaraş are determined as the study group. In the survey, the data were collected by the answers given in the interview form. Content analysis was done in this survey which is a qualitative research. According to the results of the research, both multigrade class teachers and independent class teachers generally reached that "the independent classes have more advantageous than multigrade classes in terms of the development of the social skills." Also, it has been determined that more than one branch is in one, students in different age groups to study in the same class and the crowd of class presence are seen as a disadvantage in terms of children's social skills development by both independent and multigrade classroom teachers.
The opinions of teachers who work in primary schools with multigrade classes and independent classes relating to social skills of students
Keywords: Eğitim ve Öğretim