ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE PEDAGOJİSİNİN DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEŞTİREL DÜŞÜNME VE PROBLEM ÇÖZME BECERİSİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ŞAHİN, DAMLA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Çocuklar için Felsefe; metin, hikâye, örnek olay veya görsel gibi bir uyaran üzerinden soruyla başlatılan tartışma sürecidir. Bu süreç felsefi bir soruyla başlatılır ve mutluluk, özgürlük, adalet, eşitlik gibi felsefi kavramlar üzerinden sorularla derinleştirilir. Tartışmanın derinleştirilmesiyle çocuk öğrenme çukurundaymış gibi hisseder. Öğrenme çukuru, çocuğun düşünme sürecinde aktif olmasını düşünklerini ifade etmesini ve başkalarının düşüncelerini dinlemsini sağlar. Çocuklar İçin Felsefe Pedagojisi erken çocukluktan itibaren pek çok yaş grubu ile yapılabilen bir soruşturmadır. Ülkemizde Çocuklar İçin Felsefe çok fazla bilinmemektedir. Bu araştırma Çocuklar için Felsefe Pedagojisinin ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerine olan etkisini tespit etmeyi amaçlar. Ayrıca Çocuklar için Felsefe eğitiminin uygulama basamaklarına ilişkin ipuçları da vermektedir. Çocuklar İçin Felsefe uygulamalarını 8 hafta ve her hafta 4 oturum olmak üzere toplamda 32 saat şeklinde uyguladım. Bu süreçte karma yöntemi kullanılarak çalışmalarımı yürüttüm. Uygulama için hazırlanan ders planlarını belirtilen süre boyunca 12 öğrenciye uyguladım. Araştırmada tam katılımcı gözlemci rolü ile süreç boyunca çocuklarla bir arada oldum. Araştırmanın genel amaç problemi doğrultusunda elde edilen veriler sonucunda nicel analizde eleştirel düşünme öntest-sontest puanları ile problem çözme öntest-sontest puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Araştırmanın genel amacı bağlamında alt amaçları doğrultusunda nitel analiz sonucu Çocuklar için Felsefe Pedagojisine ilişkin öğrencilerin görüşleri, Çocuklar İçin Felsefe uygulamalarının eleştirel düşünme becerisine etkisi üzerine öğrenci görüşleri ve Çocuklar için Felsefe uygulamalrının problem çözme becerisine etkisi üzerine öğrenci görüşleri verilerine ulaşılmıştır. Elde edilen veriler sonucu düşünme, kendini ifade etme, dinleme, anlama, sorma, sorgulama becerilerinde gelişmeler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çocuklar için Felsefe Pedagojisi ülkemizde yaygınlaşması gerektiğini ve değer eğitimi, demokrasi eğitimi, vatandaşlık hakları, yaratıcılık becerileri üzerine her sınıf düzeyinde çaışmalar yapılabileceğini söyleyebilirim. Ayrıca çocuklar için felsefenin eğitim programlarıyla bütünleşmesi üzerine hem devlet okullarında hem de özel okullarda çalışmalar yapılabilir.

Philosophy for Children; It is a discussion process initiated with a question over a stimulus such as a text, story, case study or visual. This process starts with a philosophical question and is deepened with questions over philosophical concepts such as happiness, freedom, justice and equality. By deepening the discussion, the child feels like he is in the learning pit. The learning pit allows the child to be active in the thinking process, express their thoughts and listen to the thoughts of others. Philosophical Pedagogy for Children is an investigation that can be done with many age groups from early childhood. Philosophy for Children is not well known in our country. This research aims to determine the effect of Philosophy Pedagogy for Children on the critical thinking and problem solving skills of primary school 4th grade students. It also gives clues about the application steps of Philosophy for Children education. I applied Philosophy for Children practices for 8 weeks and 4 sessions each week, for a total of 32 hours. In this process, I carried out my work using the mixed method. I applied the lesson plans prepared for the application to 12 students during the specified period. I was with the children throughout the process as a full participant observer in the research. As a result of the data obtained in line with the general purpose problem of the research, a significant difference was observed between the critical thinking pretest-posttest scores and the problem solving pretest-posttest scores in quantitative analysis. In the context of the general purpose of the research, in line with the sub-objectives, the students' views on Philosophy for Children Pedagogy as a result of the qualitative analysis, student opinions on the effect of Philosophy for Children practices on critical thinking skills, and student opinions on the effect of Philosophy for Children practices on problem solving skills were obtained. As a result of the data obtained, it was concluded that there were improvements in thinking, self-expression, listening, understanding, asking and questioning skills. I can say that Philosophical Pedagogy for Children should become widespread in our country and that studies can be carried out at every grade level on values education, democracy education, citizenship rights and creativity skills. In addition, studies can be carried out in both public and private schools on the integration of philosophy for children with education programs.
Investigation of the effect of philosophy pedagogy for children on critical thinking and problem solving skills of fourth grade students
Keywords: Eğitim ve Öğretim