OSSEOİNTEGRASYON SONRASI YÜKSEK YAĞLI DİYETLE BESLENEN RATLARDA D VİTAMİNİNİN KEMİK İMPLANT KAYNAŞMASINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ÖZTÜRK, BESİME BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Yüksek yağlı diyet (YYD) kemik metabolizmasında bozulmalara yol açabilmektedir. İmplant tedavisinde kemik dokusunun sağlığı kemik implant kaynaşması (KİK) için vazgeçilmezdir. Bu çalışmanın amacı 4 haftalık osseointegrasyon süresini takiben 3 ay YYD ile beslenen deneklerde D vitamini uygulamasının KİK'ye etkisinin değerlendirilmesidir. Bu çalışmada 40 rat kullanılmıştır. Deneklerin sağ tibiya kemiklerine 2.5 mm çapında 4 mm uzunluğunda implantlar yerleştirilmiş ve 4 hafta osseointegrasyon için beklenilmiştir, denekler 4 gruba ayrılmıştır: Kontrol (KNT) (n=10), Yüksek Yağlı Diyet (YYD) (n=10), Yüksek Yağlı Diyet + D vitamini (YYD+VitD) (n=10) ve D vitamini (VitD) (n=10): KNT; 3 ay boyunca ek herhangi bir işlem uygulanmamıştır. YYD ve D vitamini gruplarına sırasıyla; 3 ay boyunca YYD, haftada 3 kez, 12 µg/kg olacak şekilde D vitamini oral gavajla uygulanmıştır. Deneyin sonunda implantlar, kan serumları, çene ve femur kemikleri histolojik, biyokimyasal ve radyolojik (DEXA; çene ve femur) analizler yapılmak üzere alınmıştır. Gruplar arasında glukoz, HDL, VLDL, trigliserit, alkalen fosfataz, kalsiyum, fosfor, KİK ve implant çevresi kemik dolumu ortalamaları açısından anlamlı farklılık bulunmaktadır (p<0.05). D vitamini grubunun glukoz ortalaması, Kontrol ve D vitamini+Yüksek yağlı diyet gruplarından anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.05). Kontrol grubunun HDL ortalaması, YYD ve VitD+YYD gruplarından anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.05). D vitamini grubunun HDL ortalamaları, YYD ve VitD+ YYD gruplarından anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.05). Vit D+ YYD grubunun VLDL, trigliserit ve alkalen fosfataz ortalamaları, kontrol ve D vitamini gruplarından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). YYD grubunun alkalen fosfataz ortalaması, D vitamini grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kontrol grubunun kalsiyum, fosfor ve KİK ortalamaları, YYD grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kontrol grubunun implant çevresi kemik dolumu ortalaması, YYD ve VitD+YYD gruplarından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Bu çalışmanın sınırlı sonuçlarına dayanarak YYD osseointegrasyonu olumsuz etkileyebilir ve D vitamini bu olumsuz etkiyi tedavi edebilir. Anahtar Kelimeler: Yüksek yağlı diyet, hiperlipidemi, osseointegrasyon, implant, d vitamini, kemik metabolizması

High-fat diet (HFD) can lead to deterioration in bone metabolism. In implant treatment, the health of the bone tissue is indispensable for bone implant connecction (BIC). The aim of this study is to evaluate the effect of VitD application on BIC in rats fed with HFD for 3 months following a 4-week osseointegration period. Forthy rats were used in this study, 2.5 mm diameter and 4 mm long implants were integrated in the right tibia bones of the rats and waited for 4 weeks for osseointegration, after this the rats were divided into 4 groups: Control (n=10), HFD (N=10), HFD+Dvit (n=10), Dvit (n=10). CNT; No additional procedures were applied for 3 months. HFD and VitD groups, for 3 months respectively; fed with HFD, 12 µg/kg of vitamin D by oral gavage was administered 3 times a week. At the end of the experiment, implants with surrounding bone, blood serum, jaws and femur bones were taken for histological, biochemical and radiological (DEXA; jaw and femur) analyzes. There was a difference between the groups in terms of glucose, HDL, VLDL, triglyceride, alkaline phosphatase, calcium, phosphorus, BIC and peri-implant bone filling (p<0.05). Glucose of the VitD group was lower than the Controls and VitD+ HFD groups (p<0.05). The glucose of the VitD group was lower than the Control and VitD+ HFD groups (p<0.05). The HDL of the CNT group was lower than the HFD and VitD+HFD groups (p<0.05). HDL of the VitD group were lower than the HFD and VitD+ HFD groups (p<0.05). The VLDL, triglyceride and alkaline phosphatase of the Vit D+HFD group were higher than the CNT and VitD groups (p<0.05). The mean alkaline phosphatase of the HFD group was higher than the VitD group (p<0.05). Calcium, phosphorus, and BIC of the CNT group were higher than those of the HFD group (p<0.05). The peri-implant bone filling of the CNT group was higher than the HFD and VitD+ HFD groups (p<0.05). Based on the limited results of this study, HFD may adversely affect osseointegration and vitamin D may treat this adverse effect. Key Words: High fat diet, hyperlipidemia, ossointegration, implant, d vitamin, bone metabolism
Investigation of the effects of vitamin d on bone implant fusing in rats feeding high fat diet after osseointegration
Keywords: Diş Hekimliği