Mobil Aygıtlar İçin Tek Kullanımlık Şifre Üreteci - Yakut, Selman; Özer, Ahmet Bedri (My University, 2017)
Bu çalışma da mobil aygıtlar için özet fonksiyonlarını temel alan Tek Kullanımlık Şifre Üreteci tasarlandı. Bu üreteç elektronik ortamlarda kimlik doğrulama amacıyla kullanılmak üzere Tek Kullanımlık Şifre üretir. Bu şifre bir defaya mahsus olarak kullanılan belirli uzunluktaki bir karakter dizisidir. Özet fonksiyonları rastgele uzunluktaki bir giriş mesajı için o mesaja özgü belirli uzunlukta bir çıktı üretir. Burada özet fonksiyonu olarak Keccak kullanıldı. Bu fonksiyon belirlenen son özet fonksiyonu standardıdır. Bu fonksiyon ve gizli anahtar değeri kullanılarak hash tabanlı mesaj doğrulama kodu yapısı tasarlandı ve bu yapının çıkış değeri üretildi. Bu değerden Tek Kullanımlık Şifre değeri sekiz karakter olarak çıkarıldı. Daha sonra kullanılan yöntem ve üretilen değer incelendi. Tek Kullanımlık Şifre üretiminde kullanılan çıkış değeri NIST 800.22 rastgelelik testleri ile test edildi. Güvenlik ve maliyet parametreleri dikkate alınarak üreteç mobil uygulama olarak gerçekleştirildi.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği