Hoşrük Çayı (Elazığ-Türkiye) Zooplanktonu - Saler, Serap; Yüce, Songül; Çelik, Burcu; Bulut, Hilal (My University, 2018)
Hoşrük Çayı’ndan Mart 2104 - Şubat 2015 tarihleri arasında aylık olarak 3 istasyondanzooplankton numuneleri alınmıştır. Çaya ait su sıcaklığı, çözünmüş oksijen ve pHdeğerleri arazide portatif ölçüm cihazları ile belirlenmiştir. Shannon Wiever (H'),Simpson (D) ve Margalef (M) indeks değerleri ilgili formüller kullanılarak aylık olarakhesaplanmıştır. Araştırma süresince toplam 28 zooplankton türü teşhis edilmiştir. Butürler içinde 18 tür Rotifera, 8 tür Cladocera 2 tür ise Copepodan grubundandır. Rotiferlertakson sayısı, birey sayısı ve ortaya çıkış sıklığı bakımından ilk sırada yer almıştır.Rotiferlerden Polyarthra dolichoptera 11 örneklemede tespit edilerek, tüm zooplanktontürleri içinde en fazla ortaya çıkan tür olmuştur. Copepoda’dan Cyclops vicinus 9 aygözlenerek ikinci dominant tür olmuştur. Mayıs ayı en fazla taksonun (20 tür)kaydedildiği ay olurken, ocak ayı en az taksonun (2 tür) kaydedildiği ay olmuştur.Shannon Wiever tür zenginliği indeks değeri (H') en yüksek değerine H= 1,51 ile temmuzayında ulaşmıştır. Margalef indeks değeri de M=2,22 ile en yüksek mayıs ayında,Simpson indeks değeri D=0,89 ile mart ayında en yüksek değerinde hesaplanmıştır. H'indeks değerinin her ay düşük çıkması çayın tür çeşitliliği bakımından fakir olduğunugöstermektedir.
Keywords: Biyoloji; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi