92 NUMARALI VE 1657-1658 TARİHLİ MÜHİMME DEFTERİ: DEĞERLENDİRME-TRANSKRİPSİYON-DİZİN - YILDIZ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2005)
92 numaralı mühimme defteri, 1657 - 1660 yıllan arasında, Osmanlı Devleti'nde meydana gelen siyasi,idari, askeri, iktisadi ve sosyal olaylardan önemli olanların kaydedildiği defterdir. Devlet içerisinde zuhur eden idari, adli, askeri ve dini atamalar ve idarecilerin halka karşı tutumlarındaki aşırılıkların yanı sıra; meydana gelen eşkıyalık hareketleri, alacak, verecek, boşanma, cinayet, veraset gibi hukuki problemler bu defterlere kaydedilmiştir. 92 Numaralı Mühimme Defteri, 66 sayfa olup 320 adet hüküm bulunmaktadır. Her hüküm incelenerek transkripsiyonu yapılmış ve özetleri çıkarılmıştır. Ayrıca defterde yer alan şahıs ve yer isimleri ile bazı tabir ve deyimlerden oluşan bir dizin oluşturularak teze eklenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Osmanlı, Mühimme, Hüküm.

The Mühimme Defteri Number 92 is a notebook in which had been registered the important affairs in the Ottoman State from 1657 to 1660. In the Otoman State the important events which had been happened like administrative, legal, and military appointment, injustices of administrators, banditry, matter of juridical as receivables and payables, divorces, crimes, inheritance had been registered. The Mühimme Defteri Number 92 has been composed of 66 pages and 320 commandments. All of the commandments have been investigated, transcribed and summarized. The index which has been composed of the name of region, person and some phrases and terms have been writing by our şelfin this article. KEY WORDS: Ottoman, Commandment, Mühime.
The Mühimme defteri number of 92: Transcription-summary-index
Keywords: Tarih