DEDİKODUNUN CİNSİYETİ: KADIN KİMLİĞİNİN YENİDEN İNŞASINDA DEDİKODUNUN ROLÜ - TEKGÖZ, AYSEL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada ilkin, dedikodu kavramının tanımı, işlevleri ve ilişkili olduğu bazı kavramlar irdelenmiştir. Ayrıca dedikodu cinsiyet bağlamında incelenmiştir. Tarihsel süreç açısından bakıldığında genel olarak dedikodunun bir kadın eylemi olduğu savunulur. Ancak bu tür bir eylem sadece kadınlara değil; erkeklere de ait bir eylemdir. Bu nedenle genel olarak ?orada olmayan kişi hakkında yapılan konuşma? olarak tanımlanan dedikoduyu, sadece kadınlara özgü bir davranış olarak görmek yanlıştır. İnformal bir iletişim türü olarak gerçekleşen dedikodu, insan iletişiminde zararlı yönlerinin çok olmasının yanında bireyler arasında sosyalleşme, dayanışma ve paylaşmanın gerçekleşmesini sağlaması açısından yararlı hatta kimi zaman gerekli bir eylem olarak kabul edilmektedir. Günümüzde medya ve iletişim araçları sayesinde dedikodu kolaylıkla yayılabilmektedir. Dedikodu, önemli bir iletişim türü olarak hem geleneksel hem de gelişmiş toplumlarda görülmekte ve teorik anlamda olumlu ve olumsuz içeriklere karşılık gelebilmektedir. Halk arasında genel olarak olumsuz olduğu düşünülür ancak bunun pozitif işlevlerinin olduğu unutulmamalıdır.İlgili bir literatür taraması ve derinlemesine mülakat kullanılarak gerçekleşen bu çalışmada sosyal bir iletiştim türü olan dedikodu; kadın kimliği bağlamında tartışılmakta ve dedikodunun negatif işlevlerinin yanı sıra pozitif işlevleri üzerinde de durulmaktadır. Ayrıca dedikodu hem kuramsal hem de uygulamalı açıdan ele alınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Dedikodu, Söylenti, İnformal İletişim, Kadın

In this study, first, the definition of the concept of gossip, functions and some of the concepts which are related to gossip, have been researched. Also, gossip is studied in the context of sexualty. In the historical process, in general, gossip is considered to be women?s action. However, such an action is not only women?s action but also it is men?s action. Therefore, the tought that gossip which is defined as the conversation about the person that was not there, is a behavior that is specific to women is wrong. Gossip, which is a kind of informal communication, has very harmful aspect of human cominication. however, by providing socialization, solidarity and sharing among in dividuals, it can be accepted useful and necessary.Today, the gossip, can be spread easily because of the media and communication tools. Both in traditional and developed countries, gossip can be seem, as an important type of communication and theoretically it can be used as the positive and negative. Among the population in general, its considered as a badthing but it shouldn?t be forgetten that can have posıtıve sıdes.Using a literature survey and in-depth interviews, in this study gossip, as a type of social cominication, is discussed in the context of women's identity and beside it?s negative functions its positive functions are also focused. Furthermore, gossip is studied both theoretically and pratically. Key Words: Gossip, Rumour, Enformal Relation, Women
Sexuality of gossip: The role of gossip in rebuilding the identity of women
Keywords: Sosyoloji