Piliçlerde vitamin A kapsayan premiksin ham besin maddelerinin sindirilme derecesi ile bağırsak epitel hücreleri üzerine etkisi - Çerçi, Halil İ.; Şahin, Kazım; Sarı, Mustafa; Eröksüz, Hatice (My University, 1996)
Bu çalışmada, Vitamin-A içermeyen (kontrol grubu) veya içeren (deneme grubu) premiks katılmış rasyonlann I etlik piliçlerde (5 haftalık, ortalama 750 g canlı ağırlıkta her grupta 10 baş piliç), başta ham besin maddelerinin | sindirilme derecesi ile ince bağırsak epitel hücreleri olmak üzere, yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, yemden i yararlanma üzerine olan etkileri incelenmiştir. Kuru madde, ham kül, organik madde (p<0.05), ham selüloz, azotsuz öz madde ve ham proteinin (p<0.05) sindirilme derecesi ile azotun tutulma oranı(p<0.01) gruplarda sırası ile % 61.73, 61.84; 27.11,27.86; 64.62, 65.45; 1.78,0.97; 66.27, 66.23; 69.12, 69.90; 68.87, 71.11; 28.89, 34.07 olduğu saptanmıştır. Bu arada, kontrol grubu hayvanlarında yaklaşık %30'unun (3/10 piliç) ince bağırsak mukozası kript epitel hücrelerinde nekroz tespit edilirken, deneme grubunda ise rastlanmamıştır. Yem tüketimi, canlı ağırlık artışı (p<0.05) ve yemden yararlanmanın gruplarda sırası ile 170.65,169.84 g / gün ;41.71,43.87 g ; 4.10, 3.87 g yem/ g CAA olduğu görülmektedir.
Keywords: Tavuk beslenmesi; vitaminler; retinol; protein; ince bağırsak; civciv; yem çevirimi; sindirilebilirlik; tavuk; yem alımı; canlı ağırlık artışı; epitel; mineraller; kuru madde; doku ölümü; lif; azot; kümes hayvanları; ilave