Dietanolamin Yan Grubu İçeren Bir Homopolimer Sisteminin Zn (II) Metal Kompleksinin Sentezi, Karakterizasyonu ve Dielektrik Özellikleri - Açıkses, Aslışah; Çömez, Necmittin (Fırat University, 2017)
Bu çalışmada, daha önce tarafımızca sentezlenen P(DEAMSt)L1 homopolimeri ligand olarak kullanılıp Zn(II) iyonu ile metal kompleksi hazırlandı. Homopolimerin Zn(II) metal iyonu ile yaptığı P(DEAMSt)L1-Zn kompleksi bilinen organik çözücülerde çözünmediğinden karakterizasyonda sadece FT-IR tekniği kullanıldı, element analiz ile kompleksteki C, H, N % değerleri belirlenip ampirik formülleri oluşturuldu. SEM görüntüsü alınarak morfolojik yapısı tayin edildi. Metal kompleksin TGA’sı alınarak termal davranışları incelendi. Elde edilen sonuçlar biribiriyle kıyaslandı. Polimer-metal kompleksin impedans analizör tekniğiyle dielektriksel davranışları incelendi. Dielektrik sabiti ??’), dielektrik kayıp faktörü (?’’), elektrik iletkenliği (?) gibi özellikleri frekans ve sıcaklığın bir fonksiyonu olarak incelenip, bulunan sonuçlar birbirleriyle kıyaslandı. İletkenlik ölçümlerinden faydalanılarak ln(?)´ya karşılık 1000/T grafikleri çizilip elde edilen doğrunun eğiminden elektrik iletimiyle alakalı aktivasyon enerjisi (Ea) hesaplandı.