MEDYANIN TERÖR KONUSUNDA BİLGİLENDİRME İŞLEVİ VE TERÖR OLGUSUNUN DİZİLERDEKİ SUNUMU: KURTLAR VADİSİ GLADİO ÖRNEĞİ - ATAŞ, FARUK (Fırat Üniveristesi, 2011)
Medyanın ne olduğu açıklanarak, birçok işleve sahip olduğu ve toplumda çeşitli fonksiyonlar üstlendiği belirtilerek önemli noktalara dikkat çekilmiştir. Demokratik toplumlarda en önemli toplumsal işlevlerden; bilgilendirme, eğlendirme ve kamuoyu oluşturma işlevleri ayrıntılı olarak birinci bölümde yer almıştır. İkinci bölümde terör olgusu ele alınmış olup, terör konusunda ortak bir tanım etrafında durmaya çalışılarak dünyada teröre maruz kalmış ülkelerde her ülkenin kendine özgü bir terör tanımı ve ifadesinden hareketle birleştirici noktalara işaret edilmektedir. Terörün unsurları olan örgüt, şiddet ve ideoloji gibi kavramlar açıklanmış olup, terör örgütlerini ayakta tutan sacayaklarının önemine dikkat çekilmiştir. Üçüncü bölümde ise; medya terör ilişkisi birçok yönüyle masaya yatırılmış, terör haberlerinin medya yer almasının nedenleri üzerinde durularak terörün medyadan beklentilerinin ne olduğu açıklanmış, yapılan terör haberciliğinin ne gibi olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurduğu incelenerek olumsuz sonuçlardan kriz ve fırsat haberciliği etraflıca değerlendirilerek güncel haberler ışığında açıklanmaya çalışılmıştır. 11 Eylül ve 15 Kasım saldırıları ve terör haberlerinin topluma etkileri konusunda dönemin gazeteleri incelenmiş olup, gazete ve televizyon haberlerinin konuya yaklaşımları değerlendirilmiştir. Terör haberciliğinde bazı ilkelerden bahsedilerek bu konuda RTÜK'ün ve basın konseyinin terör ve şiddet içeren yayınlara ilişkin meslek ilkelerine yer verilmiştir. Terörün boyutları ve teröre karşı hükümler ve bunun yanı sıra terörün gelişimini engelleyen hükümlere yer verilerek RTÜK'ün ve Televizyon Yayıncıları Derneğinin terör ve şiddet içeren yayınlara ilişkin ortak sorumlulukları hatırlatılmıştır. Son olarak Kurtlar Vadisi Gladio Film'inin şiddet bağlamında film çözümlemesi yer almaktadır.Anahtar Kelimeler: Medya, Terör, Terör haberleri ve yorumları, Habercilik İlkeleri, Radyo Televizyon Üst Kurulu, Kurtlar Vadisi

In first part, it takes place what media is, the media has many functions, it undertakes various functions and it is informed that the most important functions of media are informing, entertaining, molding the public opinion. In second part, the phenomena of terrorism is informed and connective points with reference to terror definition which belonged to each of the country exposed to terror are indicated by being tried to repose on common definition. Concepts like organization, violence and ideology which is elements of terror is informed and it is pointed out importance of trivet keeping alive terror organization. In the third part, relationship of media and terror is discussed in detail with many aspects. it is informed what terror expects from media by being emphasized on reason of taking part of the terror news in media. It is tried to inform in the light of the last and current news by being analysed what kind of negative results occurred. Time?s newspaper is examined about effects of 11 September and 15 November attacks on society and attitudes to the topic of the newspaper?s and Television?s news are discussed in details. Some principles are mentioned in terror journalism and occupation principles take part about RTÜK and press council include terror and violence about this topic. Mutual task of RTÜK and Television Broadcaster association related to publications which insist of terror and violence were reminded by mentioning about extent of terror and provision against terror in addition to provision that inhibit from progressing the terror. Finally analyzing of the movie: Kurtlar Vadisi Gladio takes part in the context of violence.Key Words: Media, Terror, Terror News And Comments; Printed Media Of Kurtlar Vadisi, Radio Television High Supreme
Informational function of media and presentation of the phenomena of terrorism in television series: Example of Kurtlar Vadisi Gladio
Keywords: İletişim Bilimleri