Karbon tetraklorür verilerek siroz oluşturulmuş sıçanlarda serum çinko ve bakır düzeyleri - Tolun, Fatma İnanç; Halifeoğlu, İhsan; Moğolkoç, Rasim; Özercan, H. İbrahim; Bulbuloglu, Ertan (My University, 2005)
Amaç: Bu çalışmada deneysel olarak siroz oluşturulmuş sıçanlarda sirozun serum çinko ve bakır düzeyleri, bakın çinko oranı ve bazı biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 36 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan dahil edildi. Deney grubundaki (Grup I, n:19) sıçanlara altı hafta boyunca karbon tetraklorür (CCİ4) 3:4 (v:v) oranında zeytinyağı ile karıştırılarak deri altına enjekte edildi. Kontrol grubuna (Grup II, n:17) ise sadece zeytinyağı verildi. Bu süre sonunda bütün denekler dekapite edilerek her iki gruba ait serum örneklerinde çinko, bakır düzeyleri ile total protein, albumin, Aspartat aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT), Alkalen fosfataz (ALP), Laktat dehidrogenaz (LDH), kreatin kinaz (CK), kalsiyum ve fosfor düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Serum bakır düzeyleri Grup I'de Grup H'ye göre anlamlı yüksek bulundu (p<0.05). Serum çinko düzeylerinde ise Grup I ve Grup II arasında anlamlı bir farklılık saptanmamakla birlikte Cu: Zn oranı Grup I'de Grup H'ye göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). Siroz oluşturulmuş sıçanlarda serum total protein düzeyindeki azalma, fosfor düzeyindeki artma, LDH düzeylerindeki değişiklik Grup II'ye göre anlamlı bulunmazken, AST, ALT, ALP ve CK düzeylerindeki artış (p<0.05) ve albumin ve kalsiyum düzeylerindeki azalma ise (p<0.05) anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Karaciğer sirozu, serum bakır düzeylerini anlamlı şekilde artırırken bazı biyokimyasal parametreleri de önemli oranda değiştirmektedir.
Keywords: Çinko; Bakır; Sıçan; Wistar; Hayvan deneyleri; Modeller; hayvan; Karbon tetraklorür; Fibroz