Increased expression of lipocalin-2 in liver tissues in chronic viral hepatitis and neoplasia - Yalnız, Mehmet; Yeşil, Semen Önder; Cihangiroğlu, Ahmet; Özercan, İbrahim Hanefi; Bahçecioğlu, İbrahim Halil (My University, 2016)
Giriş ve Amaç: Lipocalin-2 çeşitli inflamatuvar ve neoplastik dokular- da artmış olarak bulunmuştur. Ancak karaciğer hastalıkları ile lipoca- lin-2'nin ilişkisi net olarak ortaya konmamıştır. Bu çalışmada amaç kronik viral hepatitlerde ve neoplastik karaciğer dokularında karaciğer lipocalin-2 ekspresyonunu incelemektir. Gereç ve Yöntem: Toplam 47 (2 normal, 20 benign ve 25 malign) karaciğer dokusu incelendi. Kronik viral hepatit B (n=10) ve kronik viral hepatit C (n=10), hepatosellüler kanser (n=15), adenokarsinoma karaciğer metastazı (n=8) ve nöroen- dokrin tümörlerden (n=2) elde edilen karaciğer dokuları lipocalin-2 ile immünohistokimyasal olarak boyandı ve boyanma yoğunluğu; 0: bo- yanma yok, 1+ zayıf, 2+ orta ve 3+ güçlü immünoreaktivite şeklinde derecelendirildi. Bulgular: Karaciğer lipocalin-2 ekpresyonu viral enfek- siyonlarda artmış olarak saptandı ve bu artış hem kronik viral hepatit B hem de C hastalarında yağlı infiltrasyon varlığında daha belirgindi. Nöroendokrin tümörlerin karaciğer metastazında ise lipocalin-2 eks- presyonu oldukça zayıf olup normal karaciğer ile benzerdi. Öte yandan hem hepatosellüler kanser hem de adenokarsinoma karaciğer metasta- zında ise lipocalin-2 ekspresyonu kronik viral hepatit B ve C'ye kıyasla artmış olarak bulundu (p < 0.001 hepatosellüler kanser vs kronik viral hepatitler, p>0.05 adenokarsinoma karaciğer metasazı vs kronik viral hepatitler). Sonuç: Lipocalin-2'nin karaciğerde ekspresyonu kronik viral hepatitlerde artmış olup yağlı infiltrasyon varlığı artışı daha belirgin hale getirmektedir. Ancak karaciğerde lipocalin-2 ekspresyonunun en belir- gin olarak hem hepatosellüler kanser hem de adenokarsinomların kara- ciğer metastazında olması hücre tipinden bağımsız olarak lipocalin-2'nin neoplazide anlamlı olarak arttığını göstermektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp