TÜRKİYE'DE 2012 YILINDA SAĞLIK HABERLERİNİN ULUSAL YAZILI BASINDA YER ALIŞ BİÇİMLERİ VE BİLGİLENDİRME DÜZEYLERİ :HABERTÜRK, HÜRRİYET, POSTA, SABAH, SÖZCÜ VE ZAMAN GAZETELERİ ÖRNEĞİ - YILDIZ, İLKAY (Fırat Üniveristesi, 2013)
Yüksek Lisans Tezi Türkiye'de 2012 Yılında Sağlık Haberlerinin Ulusal Yazılı Basında Yer Alış Biçimleri Ve Bilgilendirme Düzeyleri (Habertürk, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü Ve Zaman Gazeteleri Örneği) İlkay YILDIZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Bilim Dalı Elazığ?2013, Sayfa: X+98 Ulusal yazılı basında yayınlanan haberlerin ilk sırasında sağlık haberleri gelmektedir ve bu haberlerin ne kadar doğru aktarıldığı, bireyler üzerinde ne kadar doğru etki ortaya koyduğu günümüzde tartışma konusu haline gelmiştir. Araştırmanın amacı, ulusal yazılı basında 2012 yılında yayınlanan satışı en yüksek 6 gazetenin sağlık haberlerine bakış açılarını belirlemek, basının haber verme değerleriyle yaptıkları yayınların örtüşüp örtüşmediğini saptamaktır. Bu amaçla 6 ay süreyle basında önemli konuma sahip olan Habertürk, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü ve Zaman Gazeteleri incelenmiş, haber sunumunda kullandıkları yöntemler irdelenmiştir. 6 aylık süre zarfında toplam 408 haber incelenmiştir. Araştırma sonucunda; gazetelerde yer alan sağlık haberlerinin oranının incelenen ay çokluğuna oranla oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Sağlık haberlerinin içerikle ilgili kısımlarında ise, büyük oranda haber özelliği taşıdıkları, sansasyondan uzak kaldıkları, kışkırtıcı niteliklerinin olmadığı ve eğlence özelliği taşımadıkları ortaya çıkmıştır. Genellikle açık ve anlaşılır bir anlatıma sahip oldukları, inandırıcı özellik taşıdıkları ve bilgilendirme düzeylerinin yüksek oldukları da ortaya çıkan bulgular arasındadır. Haber konularını ise genellikle hastalılar ve tedavileri, sağlık politikaları oluşturmaktadır. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Haber, Gazete, Basın, Ulusal
The form of appearance of the health news on the national print media in 2012 in turkey and their informing levels: The examples of the newspapers Habertürk, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü and Zaman
Keywords: İletişim Bilimleri