KÜMES HAYVANI ATIKLARINDAN ELDE EDİLEN BİYOGAZIN BENZİNLİ MOTORLARDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ. - DEVİREN, HALİS (Fırat Üniveristesi, 2012)
Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri de atık ürünün işlenmesi ile elde edilmekte olan biyogazdır. Biyogaz ile organik atıkların bertarafı sağlanırken beraberinde enerji de üretilebilmektedir. Farklı enerji kaynaklarından elde edilen biyogaz, aynı zamanda tavuk gübresinden de elde edilebilmekte olup, önemli bir alternatif enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir.Biyogaz, biyokütlenin havasız ortamda çeşitli bakteri gruplarının faaliyetleri sonucunda üretilmekte olan bir gazdır. İlk elde edilen biyogaz % 40 ? 70 metan (CH4), % 30 ? 60 karbondioksit (CO2), nem ve eser miktarda hidrojen sülfür (H2S) içerir. Biyogazın içerisinde CO2 ve H2S'in varlığı biyogazın kullanımını olumsuz yönde etkiler.Büyük kapasiteli tesislerde üretilen biyogaz arıtıldıktan sonra direkt olarak doğalgaz sistemine beslenebilir, elektrik üretiminde ve taşıt yakıtı olarak kullanılabilir.

Examination of Gasoline Engines, the Availability of Biogas Derived from Poultry WasteOne of renewable energy resources is also biogas produced by processing waste product. While organic wastes are treated energy can also be produced via biogas production. The biogas produced out of different energy resources can be produced out of chicken manure as well and can be turned to account as an important alternative energy resource.The biogas is a gas of produced during fermentation process of biomass under the anaerobic condition as a result of various bacterial groups? activities. The first obtained biogas contains 40-70% of methane (CH4), 30-60% of carbon dioxide (CO2), moisture and small amounts of hydrogen sulfide (H2S). (The presence of CO2 and H2S in the biogas adversely affects the use of this gas.Large capacity plants produced biogas after purification can be directly supply to the natural gas grid, can be used in electricity generation and as a fuel for car.
Examination of gasoline engines, the availability of biogas derived from poultry waste
Keywords: Enerji