YÜKSEK KROM NİKEL ALAŞIMLI PASLANMAZ ÇELİĞİN ALAŞIMSIZ DÜŞÜK KARBONLU ÇELİKLE DİFÜZYON KAYNAĞININ ARAŞTIRILMASI - KOÇER, SERMİN (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK KROM NİKEL ALAŞIMLI PASLANMAZ ÇELİĞİN ALAŞIMSIZ DÜŞÜK KARBONLU ÇELİKLE DİFÜZYON KAYNAĞININ ARAŞTIRILMASI Sermin KOÇER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı 1998 Sayfa: 77 Difüzyon kaynağı birleştirilmek üzere eşleşmiş aynı yada farklı iki yada daha çok malzemenin, bu malzemelerin ergime sıcaklıkları altında, yeniden kristalleşme üzerinde bir sıcaklıkta malzemelerde bir plastik akmaya neden olmayan bir basınç altında aktı halde bir difüzyon yolu ile malzemeler arası metalujik bir bağ oluşturacak bir süre ile tutulması ile uygulanan bir birleştirme yöntemidir. Bu çalışmada alaşımsız, düşük karbonlu bir çelik ile dubleks bir paslanmaz çeliğin difüzyon kaynağı ile birleştirilmesi incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, konuya giriş yapılmış, ikinci bölümünde difüzyon kaynağı, difüzyon kaynağı parametreleri hakkında kapsamlı bir literatürIV verilerek, süperplastiklik hakkında kıs bir bilgi sunulmuştur. Üçüncü bir bölümde, difüzyon kaynağı ile birleştirilmiş malzemeler, türlerine göre verilmiştir. Dördüncü bölümde deneysel çalışmalar, beşinci bölümde deney sonuçları sunulmuştur. Altıncı ve son bölümde, sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuçlardan, bu malzeme cinsinin argon korumalı bir atmosferde 900- 1000 ve 1100° C'de, 1.7 ve 3 MPa basınçlar altında 15 dakika süre içinde birleştirileceği anlaşılmıştır. En iyi bağlantıya 900° C'de 3 MPa basınçta 15 dakika süre ile kaynak edilen numunede ulaşılmıştır. Ayrıca, mikro yapı dönüşümlerinin difüzyon hızını etkilediği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Difüzyonla Birleştirme, Difüzyon Kaynağı, Katı Hal Kaynağı, Sade C'lu Çelik, Dubleks Paslanmaz Çelik.
Investigation of the diffusion bonding of a stainless steel with a high chromium and nickel content to a plain law carbon
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering