ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARINDA YÜKSELME SİSTEMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ(ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - KAYA, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Eğitim sisteminin en önemli öğelerinden birini öğretmen kalitesi oluşturmaktadır. Günümüzde öğretmenlerin sürekli olarak kendilerini yenilemeleri, çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip olmaları her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bilgi çağını yaşadığımız şu günlerde, öğretmen kalitesi tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de sorun olmaktadır. Bu araştırmanın genel amacı, ilköğretim ve orta öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin `Kariyer Basamaklarında Yükselme Sistemine' ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu amaçla 50 maddeden oluşan ( öğretmenlerin kendilerini yenileme ve geliştirme becerileri için 13 madde, kariyer sistemine ilişkin görüşleri için 37 madde) oluşan likert türünde bir anket formu geliştirildi. Anketler Elazığ merkez ilçedeki 5 eğitim bölgesindeki değişik okullarda 447 öğretmene uygulandı. Veriler yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t testi, ANOVA analizi teknikleri kullanılarak analiz edildi. Araştırma sonunda ulaşılan sonuçların bazıları şunlardır: ? Öğretmenlerin kendilerini yenileme ve geliştirme becerilerine yönelik olarak kadın ve erkek görüşleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Erkek öğretmenler kadın öğretmenlere göre, görevleri boyunca kendilerini daha fazla geliştirdiklerini düşündüklerini belirtmişlerdir. Kariyer sistemiyle birlikte uzman ve başöğretmenlere ödenecek ücretlerin öğretmen ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceği görüşüne, kadın ve erkek öğretmenler katılmıyorum düzeyinde görüş belirtmişlerdir. ?Lisansüstü eğitim yapanların kariyer sahibi olmaları gerektiği görüşüne yönelik olarak, hizmet yılı değişkenine göre gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. 1?5 yıl arası hizmeti olan öğretmenler katılıyorum düzeyinde, diğer hizmet yılı grupları ise kısmen katılıyorum düzeyinde görüş belirtmişlerdir

Teacher quality constitutes one of the most important elements of the education system. Recently, it has been more important the teachers to update themselves and obtain necessary knowledge and equipment that the current era requires. In the information era we live in, teacher quality becomes a problem in Turkey as in the whole world. The purpose of this study is to identify the opinions of teachers and administrators working in elementary and secondary schools about the ?Career Promotion System?. For this purpose, a Likert type scale, consisting of 50 items with 13 items for teachers? reconstruction and improvement of themselves, and 37 items for their opinions about the career system, was developed. The scale administered to 447 teachers in different schools of 5 districts in central Elazig. For the analysis, descriptive statistics such as percentages, frequencies, and arithmetic means were calculated. For the difference test, ?t? test and analysis of variance ANOVA were used. Some of the findings are stated below: ? There was a significant difference between male and female teachers? reconstructing and improving their skills. Male teachers stated that they improved themselves more than female teachers along their career.
Teachers' opinions about the teacher career promotion system(case of Elaziğ)
Keywords: Eğitim ve Öğretim