SINIF ÖĞRETMENLERİNİN BAZI EĞİTİM YAZILIMLARINDAKİ SOSYAL BİLGİLER DERS İÇERİKLERİNİN KESİNTİSİZ ÖĞRENME İLKELERİNE UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - BAYRAM, HATİCE ŞEYDA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Araştırmada Eğitim Bilişim Ağı (EBA), Morpa Kampüs ve Okulistik eğitim yazılımlarındaki sosyal bilgiler ders içeriklerinin kesintisiz öğrenme ilkelerine uygunluğu açısından sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim-öğretim yılı Elazığ ili Merkez ilçesine bağlı ilkokullarda 4. sınıfta görev yapmakta olan 385 öğretmenden basit seçkisiz örnekleme ile seçilen 210 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada 4. sınıf sosyal bilgiler dersinin "İnsanlar, Yerler ve Çevreler" ünitesinde yer alan "Yarın Hava Nasıl Olacak?" konusu ile ilgili EBA, Morpa Kampüs ve Okulistik eğitim yazılımlarındaki ders içeriklerinin kesintisiz öğrenme ilkelerine uygunluğu hakkında sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi için anket formu uygulanmıştır. Anket formu Wong ve Looi'nin (2011) Mobil Destekli Kesintisiz Öğrenme ilkelerinden faydalanılarak hazırlanmıştır. Veriler ortalama (x), standart sapma (ss), frekans (f) , yüzde (%) dağılımlarına göre analiz edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin eğitim yazılımlarını kullanma konusunda kendilerini ne kadar yeterli gördüklerine ilişkin veriler edinilen demografik bilgilere (yaş, cinsiyet, mesleki kıdem, mezun olunan bölüm, kendine ait bilgisayarı bulunma durumu, bilgisayar kullanma düzeyi, hizmet öncesinde ve hizmet içinde teknoloji ürünleriyle ilgili ders ya da kurs alma durumu ve eğitim yazılımlarını kullanma sıklığı) göre ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlere göre sınıf öğretmenlerinin eğitim yazılımlarını kullanma yeterliği konusunda mesleki kıdem, kendine ait bilgisayarı bulunma durumu ve bilgisayar kullanma düzeyi değişkenleri açısından anlamlı farklılık bulunmuş, fakat diğer değişkenler açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin eğitim yazılımlarını kullanma sıklıkları incelenmiştir. Buna göre kullanım sıklığı ortalamaları yakın olmakla birlikte en çok kullanılan eğitim yazılımının Morpa Kampüs olduğu, Okulistik'in ikinci ve EBA'nın üçüncü sırada yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır. 4. sınıf öğretmenleri EBA, Morpa Kampüs ve Okulistik eğitim yazılımlarındaki ders içeriklerinden Sosyal Bilgiler dersi "Yarın Hava Nasıl Olacak?" konusunun bölümlerini kesintisiz öğrenme ilkelerine "uygun" bulmuşlardır. Kesintisiz öğrenme ilkelerine uygunluk açısından en yüksek ortalamalara sahip olan yazılımın Morpa Kampüs olduğu, ikincinin Okulistik ve Eba'nın ise üçüncü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar kelimeler: Eğitim Bilişim Ağı (EBA), Eğitim yazılımı, Kesintisiz öğrenme, Morpa Kampüs, Okulistik, Sınıf öğretmenlerinin görüşleri.

In this research, it is aimed to examine the opinions of primary teachers in terms of the appropriateness of social sciences course contents in Education Information Network (EBA), Morpa Campus and Okulistik education softwares to seamless learning principles. The sample of the study consists of 210 primary teachers selected by simple random sampling from 385 teachers working in 4th grade in primary schools of Elazığ province in 2018-2019 academic year. Descriptive scanning model, one of the quantitative research methods, was used in the study. In the research, a questionnaire was applied to examine the opinions of primary teachers about appropriateness to seamless learning principles of 4th grade social sciences course contents in the subject of "How is the weather tomorrow?" located in the unit of "People, Places and Environments" in EBA, Morpa Campus and Okulistik educational softwares. The questionnaire was prepared using Wong and Looi's (2011) Mobile Supported Seamless Learning principles. Data were analyzed according to mean (x), standard deviation (ss), frequency (and), percentage (%) distributions. The data about the level of self-efficacy of primary teachers about using educational software were analyzed according to demographic informations (frequency of using educational software, age, gender, professional seniority, graduation department, presence of own computer, level of computer use, the status of taking of courses or lessons related to technology products pre-service and in-service) by chi-square test. According to the analyzes, it was found that there was a significant difference between the teachers'proficiency in using the educational software in terms of "professional seniority, presence of own computer and computer use level" variables but no significant difference was found in terms of other variables. In addition, the frequency of primary teachers using educational softwares was examined. According to this, although the frequency of use is close, it is concluded that the most used educational software is Morpa Campus, Okulistik is second and EBA is third. The subject of "How is the weather tomorrow?", which is one of the contents of social sciences course in EBA, Morpa Campus and Okulistik educational softwares, was found by the 4th grade teachers in accordance with the seamless learning principles. It is concluded that the software which has the highest averages in terms of compliance with the principles of seamless learning is the Morpa Campus, the second is Okulistik and the third is Eba. Key words: Educational softwares, EBA, Morpa Campus, Okulistik, Primary school teachers' views, Seamless learning.
Primary school teachers' views on the social sciences lesson contents in some educational softwares in terms of compliance with the principles of seamless learning
Keywords: Eğitim ve Öğretim