YER HAREKETİ ŞİDDET ÖLÇÜTLERİNİN ETKİNLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÇAKILCIOĞLU, AHMET NADİR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu tez çalışmasında yaygın olarak kullanılmakta olan yer hareketi şiddet ölçütleri ile yapıların çatı deplasmanları arasındaki ilişki karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve hangi yer hareketi şiddet ölçütü ile hangi özellikteki yapının çatı deplasmanı arasında daha belirgin bir ilişki olduğu ortaya koyulmuştur. Çalışma kapsamında modern bir yönetmeliğe uygun şekilde tasarlanmış 3 boyutlu betonarme çerçeve bina modelleri doğrusal olmayan zaman tanım alanında analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Doğrusal olmayan analizlerde, faya yakın ve faya uzak bölgelerden alınmış yer hareketi kayıtları kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar ise istatistik yöntemlerle incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda faya yakın ve uzak yer hareketi kayıtlarına maruz kalan yapıların çatı deplasmanlarını öngörmek için en uygun yer hareketi şiddet ölçütlerinin hıza bağlı olduğu görülmüştür. Bunun yanında, yer hareketi şiddet ölçütleri faya uzak yapıların çatı deplasmanlarını tahmin etmekte, faya yakın olan yapılara göre çok daha başarılı olmuşlardır.

In this thesis, the relationship between the commonly used ground motion intensity measures and the roof displacements of the buildings has been examined comparatively and it has been revealed that which ground motion intensity measure has a more significant relationship with the roof displacement of which type of structure. In the scope of the study, 3-dimensional reinforced concrete frame building models which had been designed in accordance with a modern code, were analyzed by non-linear time history analysis method. For nonlinear analyses of the RC buildings far fault and near fault ground motion records were selected. The obtained results were evaluated in terms of statistical methods. From the analyses results, it was observed that the most appropriate ground motion intensity measures to predict the roof displacements of the structures, subjected to far and near fault ground motion records, were related to the velocity. In addition, ground motion intensity measures were much more successful at estimating the roof displacements of structures subjected to the far fault ground motions rather than those of structures subjected to the near fault ground motion records.
Investigation of effectivenesses of ground motion intensity measures
Keywords: İnşaat Mühendisliği