Use of Uterine Balloon Tamponade For Managing Placental Invasion Anomalies: Retrospective Study - Şimşek, Mehmet; Atilgan, Remzi; Orak, Uğur; Kavak, Salih Burçin; Özkan, Zehra Sema; Demırel, Ismail; Sapmaz, Ekrem (My University, 2015)
Amaç: Plasental invazyon anomalisi tespit edilen olguların konservatif yönetimi. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde plasental invazyon anomalisi tanısı alan ve tedavi edilen olguların klinik karekteristiklerinin analizi yapıldı. Bulgular: İki yıllık periyotta toplam on olgu plasental invazyon anomalisi tanısı aldı. Yedi olgu plasenta akreta ve üç olgu plasenta perkretaOrtalama kan kaybı ve transfüzyon miktarı sırasıyla 1950 (±646) mL ve 5.7 (±3.8) unite idi. Yedi olguda Bakri balon uygulaması postpartum hemorajiyi control altına aldı; fakat bir olguda uterin arter ligasyonu, diğer bir olguda ise B-Lynch sütürasyonu + uterin arter ligasyonu ile birlikte Bakri balon uygulamasına ihtiyaç duyuldu. Diğer bir kare sütür + foley katater-kondom tamponadı ile birlikte Affronti sütürleri uygulanarak kanama kontrolü sağlandı. Uterin balon tamponad uygulanan olgulardan hiçbiri histerektomiye gitmezken, B-Lynch sütürasyon + uterin arter ligasyonu yapılan bir olguya koagülopatiden dolayı acil histerektomi yapıldı. Olguların hiçbirinde postpartum enfeksiyon, mortalite ve pelvik organ yaralanması olmadı. Sonuç: Plasental invazyon anomalisi tanısı konulan hastaların konservatif yönetiminde UBT nin kullanımı hemorajiyi control altına alabilirfertiliteyi koruyabilir. idi. ve
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi