GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS, W.)' NDA ARI POLENİNİN ANTİOKSİDAN VE İMMUNOSTİMULAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - YÖNTÜRK, YASSİR (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada; gökkuşağı alabalığında bazı immunolojik ve oksidan/antioksidan parametreler üzerine arı poleninin etkisi araştırıldı. Araştırmada; ortalama ağırlığı 100 ± 10 g olan toplam 120 adet gökkuşağı alabalığı kullanıldı. % 1, % 2 ve % 4 oranında polen içeren yemler 21 gün süreyle balıklara verildi. Deneme sonunda balıklardan alınan kan ve doku (karaciğer, böbrek ve dalak) örneklerinde immunolojik parametreler (hematokrit düzeyi, oksidatif radikal üretimi (nitrobluetetrazolium-NBT aktivitesi), total protein ve total immunoglobulin düzeyleri) ile oksidan/antioksidan parametreler (paraoksonaz ve arilesteraz enzim aktiviteleri, malondialdehit ve redükte glutatyon düzeyleri, glutatyon peroksidaz ve glutatyon-S-transferaz aktiviteleri) için analiz edildi. Kontrol grubuna göre polen uygulanan grupların hematokrit, oksidatif radikal üretimi, total protein ve immunoglobülin düzeylerinde istatistiksel olarak önemli bir artış tespit edildi (p < 0,05). Kontrol grubuna göre polen uygulanan grupların doku malondialdehit düzeylerinin düştüğü, redükte glutatyon düzeyleri ve glutatyon peroksidaz aktivitelerinin ise arttığı belirlendi (p < 0,05). Polen uygulanan grupların paraoksonaz, arilesteraz ve glutatyon S-transferaz aktivitelerinde ise kontrol grubuna göre istatistiksel herhangi bir farklılık bulunmadı (p > 0,05).

In this study, effects of bee pollen on immunological and oxidant/antioxidant parameters of rainbow trout (O. mykiss) were investigated. In the research, total 120 rainbow trout that averagely weighted 100 ± 10 g were used. Diets containing % 1, % 2 and % 4 pollen were given to the fish for 21 days. Blood and tissue (liver, kidney, and spleen) samples were collected at the end of the experiment and analysed to determine the immunological parameters (haematocrit level, oxidative radical production (nitroblue tetrazolium-NBT activity), total plasma protein and total immunoglobulin levels) and oxidant/antioxidant status (paraoxonase and arylesterase enzyme activities, malondialdehyde and reduced glutathione levels and glutathione peroxidase and glutathione-S-transferase activities). There was a statistically significant increase in haematocrit level, oxidative radical production, total protein and immunoglobulin levels of pollen-treated groups when compared to the control group (p < 0.05). The tissue malondialdehyde levels of the pollen-treated groups were decreased, while the reduced glutathione levels and the glutathione peroxidase activities were increased when compared to the control group (p < 0.05). No statistically significant change in the paraoxonase, arylesterase and glutathione S-transferase activities was observed between the pollen-treated groups and the control group (p > 0.05).
Investigation of antioxidant and immunostimulant effect of bee pollen on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, W.)
Keywords: Su Ürünleri