Üniversite Öğrencilerinin Öğrenmeye Yönelik Tutumlarının İncelenmesi - Dikmen, Semih; Bahçeci, Ferhat (Ahmet DURMAZ, 2022)
Eğitim araştırmalarının en önemli hedeflerinden biri öğrenme süreçlerinin verimliliğini artırmaktır. Öğrenme süreçlerinin verimliliğinin artırılmasında bireylerin öğrenmeye yönelik tutumları önemi olabilir. Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin öğrenmeye yönelik tutumlarının çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Araştırma mevcut durumu tespit etmeyi amaçlandığından betimsel tarama modeline göre yürütülmüştür. Araştırma evrenini Türkiye’deki bir üniversitede öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu evrenden rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş 273 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri demografik bilgi formu ve öğrenmeye yönelik tutum ölçeği ile toplamıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre üniversite öğrencilerinin öğrenmeye yönelik tutumlarının yüksek olduğu görülmektedir. Bunula birlikte öğrencilerin öğrenmeye yönelik tutumları bazı demografik özellikler açısından incelenmiştir. Üniversite öğrencilerinin cinsiyetlerinin öğrenmeye yönelik tutum açısından etkili bir değişken olmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte yaş düzeyine göre öğrencilerin öğrenmeye yönelik tutumlarının farklılaşmadığı belirlenmiştir. Ek olarak üniversite öğrencilerinin sınıf düzeyleri ile öğrenim gördükleri alan örenmeye yönelik tutum üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir. Bu bağlamda cinsiyet, yaş, öğrenim görülen alan ve sınıf düzeyinin öğrenmeye yönelik tutum açısından etkili değişkenler olmadığı söylenebilir. Mevcut araştırmanın sonuçlarının alanyazındaki araştırmanın bulgularıyla tutarlı olduğu belirlenmiştir. Gelecekte yapılacak araştırmalar farklı değişkenler açısından üniversite öğrencilerinin öğrenmeye yönelik tutumlarını inceleyebilir. Ek olarak daha büyük örneklem grubuyla yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Gelecekteki araştırmalar için bazı öneriler sunulmuştur.

One of the most important goals of educational research is to increase the efficiency of learning processes. Individuals' attitudes towards learning may be important in increasing the efficiency of learning processes. The aim of this research is to examine the attitudes of university students towards learning according to various variables. Since the research aimed to determine the current situation, it was carried out according to the descriptive survey model. The population of the research consists of students studying at a university in Turkey. The sample of the study consists of 273 students selected by random sampling method from this universe. The data of the study were collected with a demographic information form and an attitude scale towards learning. SPSS 22 package program was used to analyze the obtained data. According to the findings of the research, it is seen that university students have high attitudes towards learning. In addition, students' attitudes towards learning were examined in terms of some demographic characteristics. It has been determined that the gender of university students is not an effective variable in terms of attitudes towards learning. However, it was determined that the students' attitudes towards learning did not differ according to age level. In addition, it was determined that the grade levels of university students and the attitude towards learning in the field they studied were not effective. In this context, it can be said that gender, age, field of study and grade level are not effective variables in terms of attitudes towards learning. It has been determined that the results of the current research are consistent with the findings of the research in the literature. Future research can examine university students' attitudes towards learning in terms of different variables. In addition, studies with larger sample groups are needed. Some recommendations for future research are presented.
Investigation of University Students' Attitudes to Learning
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri