Üniversite Öğrencilerinin Balık Tüketim Tercihlerine İlişkin Anket Çalışması: Fırat Üniversitesi Örneği - Öndaş, Ayfer; Duman, Muhsine (My University, 2020)
Bu araştırmada, Fırat Üniversitesi’nde farklı bilim alanlarında öğrenim gören öğrencilerinbalık tüketim alışkanlıkları ve tercihlerini belirlemek amacıyla, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında950 üniversite öğrencisi üzerinde anket uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarınagöre, öğrencilerin, %25,3’ü sosyal bilimler, %25,8’i fen ve mühendislik, %24,2’si sağlık ve%27,4’ü eğitim alanında öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur. Ankete katılan öğrencilerin ettürü tercihleri sırasıyla; %35,6 tavuk etini, %33,9 kırmızı eti, %23,5 hem kırmızı hem de beyazeti ve %7,1 ile balık eti olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların balığı tercih etme nedeni %28’ibesleyici ve sağlıklı beslenmede önemli ve %16,1’inin ise aileden gelme alışkanlıktan dolayıolduğu belirlenmiştir. Katılımcıların, %40,7’si ayda bir, %19,9’u haftada bir-iki kez, %14,6 ‘sıyılda bir ya da üç kez balık eti tükettikleri saptanmıştır. Öğrencilerin %26,8’i konserve balıkürünlerini tercih ettiklerini, %34’ü ise işlenmiş balık ürünlerini hiç tercih etmediklerinibildirilmiştir. Öğrenim gruplarına göre, sosyal bilimler alanında eğitim alan öğrencilerin %42,5’i,fen ve mühendislik alanında eğitim alan öğrencilerin %34,3’ü, sağlık alanında eğitim alanöğrencilerin %44,8’i ve eğitim alanında öğrenim gören öğrencilerin %41,7’sinin balığı ayda birkez tükettikleri saptanmıştır.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik