YEREL MEDYANIN SİYASAL ETKİSİ (2009 YEREL SEÇİMLERİ ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ) - DOĞAN, ADEM (Fırat Üniveristesi, 2010)
Seçmenler, siyasal tercileri belirlerken, doğrudan ya da dolaylı olarak bazı faktörlerden etkilenirler. Seçmenlerin etkilendiği faktörlerden biri de medyadır. Medyanın birey üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik olarak yapılan birçok araştırma ortaya koymuştur ki, bireyler kanaatlerin oluşmasında, tutumlarının şekillenmesinde ve tercihlerinin belirlenmesinde medyanın etkisi altındadır. Bireyleri her alanda etkileyen medyanın etkisi siyasal tercihlerin şekillenmesinde de görmek mümkündür. Bu çerçevede, Yerel medyanın siyasal etkinliğinin, seçmenlerin siyasal tercihlerine etkisi belirlemek amacıyla ?29 Mart Yerel Seçimleri? örnek olay incelemesi olarak ele alınmıştır.Bu çalışma ile köklü ve güçlü bir geçmişe sahip olan Elazığ Yerel Medyasının, kent siyaseti ve seçmenler üzerindeki etkisi, yerel medya yayınlarının seçmenlerin tutumlarında ne tür değişiklikler ortaya çıkardığı ölçülmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Elazığ merkezde 401 seçmenle anket uygulaması yapılarak yerel medyanın yerel seçim sürecinde siyasal etkinliğinin çözümlemesi yapılmıştır. Elde edilen anket verileri SPSS paket programında analiz edilmiştir.Bu çalışmanın ulaştığı temel bulguların en önemlisi, Elazığ'da yerel medya yerel seçim sürecinde seçmenlerin siyasal tercihlerinin şekillenmesinde sınırlı da olsa bir etkiye sahip olduğudur. Bu araştırmadan elde edilen bulguların yerel medyanın özellikle seçim sürecinde uygulayacağı yayın politikasına, yerel siyasetin aktörlerinin yerel medyaya yönelik yapacakları medya planlamasına ve yerel seçimlerde seçmen davranışıyla ilgili yapılacak bilimsel çalışmalara önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

Voters, political preference when determining Clients, either directly or indirectly are affected by several factors. One factor is the media influenced voters.For individuals to determine the impact of the media as the most research has revealed that the individuals in the formation of opinions, attitudes and preferences in determining the shape under the influence of the media.Affecting individuals in all areas of the media's influence in shaping political preferences is also possible to see.In this context, the political activities of local media, the political preferences of voters in order to determine the effect of "March 29 local elections" has been taken as case studies. This study, which has deep and strong history of Elazig local media, electoral politics and its impact on the city, local media published what changes in the attitudes of voters reveal that was intended to be measured.For this purpose, Elazig 401 voters in the center of the survey done by the local media's analysis of political activity in the local electoral process were made. Obtained from the survey data were analyzed by SPSS program. The main findings of this study reach the most important, in Elazig in the process of local elections, local media in shaping voters' political preferences have an impact is that, even if limited.These research findings of the local media, especially in the selection process will be applied publication policy, local politics, the actors in the local media for will make the media planning and in local elections, voter behavior related to the scientific studies provide important contributions has been thought.
The political impact of local media (2009 local elections case study)
Keywords: Siyasal Bilimler; İletişim Bilimleri