INVESTIGATING THE USABILITY OF CONCEPTUAL LEARNING APPLICATION - SAEED, SHWAN HADI SAEED (Fırat Üniveristesi, 2017)
İşitme yeteneği insanoğluna bağışlanmıştır. Varlığında önemi gereğinden az takdir edilmektedir. Bununla birlikte, işitme kaybına sahip olan çocuklar öğrenme ve sosyal olarak hareket etme konusunda zorlukları hissederler. İşitme engeli ve diğer iletişim bozuklukları araştırma enstitüsünün (NIDCD) incelemesine göre, Amerika'da her 1000 çocuktan 3'ü işitme engelli olarak doğmakta ancak genelde 2-5 yıl arasında teşhis edilmektedir. İşitme engelli eğitimi, 15. yüzyılda başlamasından bu yana uzun bir yol kat etmiştir. İşitme engelli çocuklar için en yaygın eğitimsel yaklaşımlar, iki dilli iki kültürlü, işitsel/sözlü ve bütün iletişim özelliklerini içerir. Birinci yaklaşım işaret dilini kullanmakta, ikinci yaklaşım işaret dili olmadan, üçüncü yaklaşım ise görsel ve işitsel iletişimi birleştirmektedir. İşitme engelli çocuklara eğitim uygulamaları konusunda uygulamalar geliştirilmesi ve bunların kullanılabilirliklerinin araştırılması yoluyla daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bilgi çağında, bu araştırma, işitme engelli çocuklara yönelik e-Öğrenme sürecini daha uygun hale getirecek yazılım geliştirmek için Web 2.0 tarafından sağlanan web teknolojilerinin ve Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BT) kullanımına odaklanmaktadır. ASP.NET teknolojisi ve C # programlama diline sahip Microsoft .NET platformu işitme engelli çocuklara dilin temel özelliklerini öğretecek web uygulaması oluşturmak için kullanılmıştır. Uygulama, multimedyanın uygun kullanımı ile sezgisel hale getirilmiştir. İlgili işlevleri ile öğretmen ve öğrenci gibi iki rolü vardır. Araştırmanın sonucu, işitme engelli çocuklara iyi öğrenim deneyimi sağlamak için PC ve avuç içi cihazlarda çalışabilen bir yazılımın ortaya konulmasıdır. İşitme engelli çocukların dilin temel özelliklerini öğrenmesini sağlayacak web tabanlı bir portal oluşturulmuştur. Kavramsal öğrenme uygulamasının kullanılabilirliği araştırılmış ve sonuçlar, web portalının kullanılabilir olduğunu ve sezgisel kullanıcı arabirimine sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Hearing capacity is given bestowed to humans. The significance is underappreciated in its presence. However, children with hearing loss feel challenges to be faced in learning and moving socially. According to National Institute of Deafness and other Communication Disorders (NIDCD) survey three children out of 1000 are born deaf in the United State but generally diagnosed between 2-5 years. Deaf education has come a long way since its inception in 15th century. Most common educational approaches available for deaf children include bilingual-bicultural, auditory/oral, and total communication. First approach uses a sign language, second approach without it, while the third approach combines visual communication and auditory. There is need for further investigation on education to deaf children by building applications and investigating the usability of them. In this information age, this research focuses on the use of Information and Communication Technology (ICT) and web technologies bestowed by Web 2.0 for developing software which can leverage e-Learning process for deaf children. Microsoft .NET platform with ASP.NET technology and C# programming language are used to build web application for teaching deaf children the language basics. The application is intuitive with appropriate use of multimedia. It has two roles such as teacher and student with respective functionalities. The outcome of the research is the software which can run in PC and handheld devices to provide good learning experience to deaf children. A web based portal has been built for educating deaf children to learn language basics. The usability of the conceptual learning application has been investigated and the results revealed that the web portal is usable and having intuitive user interface.
Kavramsal öğrenme uygulamasının kullanılabilirliğinin incelenmesi
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol