Optimizasyon Problemlerinin Çözümünde Sinüs Kosinüs Algoritması (SKA)'nın Kullanılması - Demir, Gökhan; Tanyıldızı, Erkan (My University, 2017)
Bu çalışmada; optimizasyon problemlerinin çözümü için yeni bir popülasyon tabanlı optimizasyon algoritması olan Sinüs Kosinüs Algoritması (SKA) tanıtılmaktadır. SKA, sinüs ve kosinüs fonksiyonlarına dayalı bir matematiksel model ile içe veya dışa doğru dalgalanma yaparak en iyi çözümü bulmaya çalışır. Birkaç rastgele ve adaptif değişken de arama uzayının keşfini ve sömürülmesini garanti etmek için algoritmaya entegre edilmiştir. Ayrıca bu çalışma kapsamında SKA'nın performansını değerlendirmek için literatürde yaygın olarak kullanılan kalite testi fonksiyonları üzerinde testler yapılmıştır. Algoritma, mühendislik tasarım problemlerinden biri olan germe / sıkıştırma yay tasarım probleminin çözümünde kullanılarak algoritmanın kısıtlı problemler üzerindeki etkinliği de test edilmiştir. Test sonuçlarından SKA'nın karşılaştırılan metasezgisel algoritmalara göre daha hızlı sonuç verdiği görülmektedir. SKA'nın henüz yeni bir algoritma olması ve az sayıda parametre içermesi gelecek çalışmalarda algoritmada iyileştirmeler yapılmasına olanak tanımaktadır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka