Sulu Çam Çıra Ekstresinin Diyabet Oluşturulan Sıçanların Testis Dokusu Üzerindeki Etkisi - Ökkeş,; Yılmaz, Okkes; Yilmaz,; Demır, Ersın; Sarıgül, Halise (My University, 2018)
Bu çalışmanın temel amacı Tip 2 diyabetle indüklenen testis hasarındaoksidatif stresin baskılanmasında sulu çam çıra ekstresinin olası etkileriniaraştırmaktır. Çalışmada 49 adet 2,5 aylık erkek sıçanlar tercih edildi. Sıçanlar;kontrol, diyabet ve farklı dozlardan oluşan diyabet+çam çırası olmak üzeregruplara ayrıldı (D+Ç100, D+Ç200, D+Ç400). Kontrol grubu dışındaki sıçanlara 45mg/kg streptozotozin (STZ) intraperitonal olarak verilerek Tip-2 diyabetoluşturuldu. Diyabet oluşumundan sonra sıçanların içme sularına farklı dozlarda(100 g/L, 200 g/L, 400 g/L) çam çıra ekstresi eklenerek suya serbest olarakerişimleri sağlandı. Deneysel uygulamalar 10 hafta sürdü. Kontrol grubu ilekarşılaştırıldığında, diyabet grubunda MDA seviyesinin kayda değer düzeydearttığı (p<0.001), total protein düzeyinin ise önemli düzeyde azaldığı (p<0.05)belirlendi. Diyabet grubu ile karşılaştırıldığında çıra suyu verilen gruplarda MDAdüzeyinin önemli düzeyde azaldığı (p<0.001), protein seviyesinin ise önemlidüzeyde yükseldiği (D+Ç100) (p<0.05) belirlendi. İncelenen diğer parametrelerde(?-tokoferol, palmitik, oleik, linoleik asit ve doza bağlı diğer parametreler) iseistatistiksel açıdan anlamlı değişiklikler tespit edildi (p<0.05, p<0.01, p<0.001).Sonuç olarak, sulu çam çıra ekstresinin oksidatif stres seviyesini azaltaraktestiküler hasarı azaltmada potansiyel olarak yararlı olduğu gözlenmiştir
Keywords: Genel ve Dahili Tıp