Sosyal güven ve ekonomik kalkınma: Avrupa ülkeleri üzerine mekânsal ekonometri analizi - Ozcan, Burcu; Başaran, Fatma (My University, 2013)
Sosyal sermaye bir toplumdaki güven, karşılıklılık normu ve sosyal ağlar şeklinde soyut öğelere dikkat çekmektedir. Şu an birçok disiplinden çoğu düşünür tarafından ele alınmakta ve incelenmektedir. İktisatçılar, 1990lı yıllardan itibaren sosyal sermayeyi uygulamalı ve teorik çalışmalarda ele almaya başlamışlardır. Bunlardan bazıları sosyal sermayeyi yeni bir sermaye türü şeklinde kabul ederken, diğerleri ise kabul etmemektedirler. Bu nedenle sosyal sermaye kavramının İktisat disiplini içerisinde tartışmalı bir yere sahip olduğu söylenebilir. Bununla birlikte iktisatçılar sosyal sermayenin, ülkelerin ekonomik kalkınma düzeyleri üzerindeki etkisini incelemekte ve genellikle kalkınma üzerindeki önemini ve katkılarını kabul etmektedirler. Bu çalışmada ise ekonomik kalkınma ve sosyal güven arasındaki ilişki 27 Avrupa ülkesi için 1999- 2009 dönemi boyunca mekânsal ekonometri yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Elde edilen bulgular, ülkenin sahip olduğu sosyal güven düzeyinin ekonomik kalkınma üzerinde pozitif etkilere yol açtığını göstermektedir
Keywords: İktisat