Tasarlanmış Gerçek Yapılarda Asmolen/Plak Döşeme Dönüşümünün Yapı Maliyetine Etkisi - Bikçe, Murat; Akyol, Bünyamin (Fırat University, 2017)
Tasarımcılar, asmolen döşeme tipini mimari gerekçelerle azımsanmayacak ölçüde ülkemizdeki betonarme yapılarda tercih etmektedir. Asmolen döşemenin plak döşeme tipine göre daha fazla maliyete sahip olduğu görüşü yaygın kanı olsa da, bu fazlalığın oranının nekadar olduğuyla ilgili bir çalışmaya rastlanmamaktadır. Asmolen ve plak döşemeler arasındaki, avantaj ve dezavantajlara literatürde rahatlıkla ulaşılabilirken, maliyet mukayeselerine, tasarımcıların özel deneyimlerinden elde ettikleri ve birbirinden çok farklı ölçülerdeki ifadelerin yer aldığı forum sitelerinde sadece karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada, beşi asmolen ve beşi plak döşeme tipinde güncel deprem yönetmeliğine göre tasarlanarak inşa edilmiş toplam on yapı seçilerek, döşemelerinin diğer döşeme tipine dönüştürülmesi sonucunda oluşan maliyet farkları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; tüm yapı tiplerinde asmolen döşemeler plak döşemelere göre %1.33-15.37 oranında daha fazla maliyete neden olduğu, asmolen döşemeli projelerde tasarımcıların yapı elemanlarını genellikle güvenlik için yeterli boyutlarının üstünde tasarladıkları görülmüştür. Ayrıca, seçilen yapılar için asmolen döşeme tasarımına bağlı maliyet artışı doğrusal eğriyle gösterilmiştir

Designers, hollow floor type architecture on the grounds of substantial extent in our country prefer the reinforced concrete structure. The idea that the joist floors have more costs than the slab-type even though common sense is not found in a study about what happens as the proportion of the excess. Between Hollow and slabs are advantages and disadvantages to the reachable in literature, comparing the cost, from their specific experience in vastly different sizes and designers in the expression of the forum site is located just encountered. In this study, five and five of hollow slab type by selecting the total current earthquakes on structures designed and built according to regulations, cost differences resulting from the conversion of other types of floor coverings were studied. According to the obtained results; all types of construction joist floors that result in more cost ratio of 1:33-15:37% compared to slabs, hollow structural elements of the designers in their design on upholstered project was generally considered sufficient size for safety. In addition, construction costs depending on the selected design joist floors to increase the linear curve shown.
Comparison of Cost Structure of Ribbed (Hollow Block) Slab/Solid Plate in the Designed Building