11-12 Yaş Çocuklarda Büzük Dudak Solunum Egzersizinin Yorgunluk, Aerobik Kapasite ve Solunum Fonksiyonlarına Etkisinin İncelenmesi: Kesitsel Araştırma - Hepsert, Sezgin; Korkmaz, Ahmet Seçkin; Kılıç, Yakup (My University, 2025)
Amaç: Bu araştırma büzük dudak solunum egzersizinin sedanter birey- lerde yorgunluk, aerobik kapasite ve solunum fonksiyonları üzerindeki olası et- kilerini değerlendirmek amaçlı yürütülmüştür. Gereç ve Yöntemler: Deneysel modellerden olan 2 grup ön test-son test deseniyle tasarlanan araştırmada Elazığ ilinde Devlete bağlı bir ortaokulda öğrenim gören [Deney Grubu (DG)= X yaş11,88±0,33; Kontrol Grubu (KG)= X yaş11,76±0,43] ve araştırmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan 26’sı kız, 24’ü erkek toplam 50 katılımcı rastgele ve eşit sayı oluşacak şekilde 2 gruba atanmıştır (DG=25; KG=25). Araştırmada veriler yorgunluk için “Yorgunluk Şiddet Ölçeği”, aerobik kapasite için “Altı Dakikalık Yürüme Testi” ve solunum fonksiyonları için “Spirometre” ile top- lanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi ve tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştır- mada yorgunluk, vital kapasite [vital capacity (VC)], zorlu vital kapasite [forced vital capacity (FVC)] ve bir saniyede zorlu ekspirasyon volüm [forced expiratory volume in one second (FEV 1 )] değerlerinde ön test-son test değerlerinde DG için anlamlı farklılık oluştuğu tespit edilmiştir. Ancak aerobik kapasite değerle- rinde zamana göre anlamlı farklılık oluşmadığı belirlenmiştir. Zamana göre alı- nan ölçümlerde DG’de aerobik kapasite için %6,95, yorgunluk için %-27,24, VC için %26,00, FVC için %15,22, FEV 1 için %19,11’lik değişimlerin oluştuğu belirlenmiştir. Ayrıca gruplar arası fark incelendiğinde aerobik kapasite, yor- gunluk, VC, FVC değerlerinde DG ve KG arasında anlamlı fark oluşurken FEV 1 değerlerinde anlamlı farklılık oluşmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Büzük dudak solunum egzersizinin 11-12 yaş sedanter bireylerde yorgunluk ve solunum fonk- siyonları üzerinde olumlu etkiye sahip olurken, aerobik kapasite değerleri üze- rinde etki gücü taşımadığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda 11-12 yaş bireylerde en az 6 haftalık büzük dudak egzersizi yorgunluk ve solunum parametrelerinde olumlu değişimler açısından önerilebilir.
Keywords: Adölesan; yorgunluk; aerobik kapasite; solunum fonksiyonu; büzük dudak