Echinococcus cinsinin moleküler genetik karakterizasyonu - Ütük, Armağan Erdem; Simsek, Sami; Köroğlu, Ergün (My University, 2005)
Echinococcus cinsinin, erişkin ve metacestod safhalarının; morfolojik, biyolojik ve epidemiyolojik özellikleri tür karakterizasyonunda en çok kullanılan kriterlerdir. Fakat suş tayini daha karmaşık olup morfolojik, biyolojik, biyokimyasal, epidemiyolojik ve moleküler kriterlere bağlıdır. Morfolojik ve biyolojik çalışmalar suş tayininde çok faydalı bilgiler sağlamasına rağ¬men, bu özelliklerin değişken olabileceği göz önüflde bulundurulmalıdır. Bunlar konak ve çevresel faktörlerden etkilenebilir ve genetik düzeydeki farklılığı yansıtmayabilirler. Klasik teknikler çevreden ve konaktan etkilenmesine rağmen, moleküler teknikler parazit genomunun direk karakterizasyonuna olanak sağlar ve çevresel faktörlerden etkilenmezler. Bu derlemede Echinococcus cinsinin tiplendirilmesinde kullanılan moleküler teknikler özetlenmiştir.
Keywords: Polimeraz zincir reaksiyonu; Rastgele genişletilmiş polimorfik DNA tekniği; Polimorfizm; kesim parçacığı uzunluk; Echinococcus