DOĞAL AFETLER SONRASI ŞEHİRLERDE İMAR PLANI DÜZENLEMELERİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BAĞLAMINDA ELÂZIĞ ÖRNEĞİ - GÜRSEL, SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2024)
İçinde bulunduğumuz zaman dilimi, doğal afetlerin neredeyse her gün yaşandığı, canlıların, çevrenin ve yapıların ağır etkilenmeler ve hasarlar gördüğü bir dönem haline gelmiştir. Bu tez çalışmasının başlangıcında 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ ilinde yaşanmış olan 6.8 büyüklüğündeki depremin etkileri ve deprem sonrasında Elâzığ'da yeni oluşturulan imar düzenlemelerinin olumlu olumsuz yönlerinin farklı kriterler çevresinde incelenip değerlendirilmesi planlanmıştır. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 11 şehirde ağır hasara ve can kaybına sebep olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler bu çalışmayı daha anlamlı hale gelmiştir. Çalışmada sadece depremler değil yaşanan sel, yangın ve benzeri afetlerden sonra yapılmış olan imar çalışmaları da incelenmiştir. Tez çalışmasında elde edilen veriler modern ve akıllı şehirleşme, sürdürülebilirlik, verimlilik, çevrenin korunması, iklim değişikliği, sosyal ve kültürel yapı gibi kriterler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Yapılan bu tez çalışması, gelecekte yaşanacak muhtemel afetler öncesinde ve sonrasında şehir planlamaları ile ilgili ne gibi iyileştirmelerin yapılabileceği konusunda fayda sağlayacaktır.

In the time we live in, natural disasters occur almost every day, and living things, the environment and structures are severely affected and damaged. At the beginning of this thesis study, it was planned to examine and evaluate the effects of the 6.8 magnitude earthquake that occurred in Elazığ on January 24, 2020, and the positive and negative aspects of the newly created zoning regulations in Elazığ after the earthquake, around different criteria. After the 7.7 and 7.6 magnitude earthquakes, examining the studies carried out in Elazığ has become more important. In the study, not only earthquakes but also reconstruction works carried out after floods, fires and similar disasters were examined. The data obtained in the thesis study was evaluated within the framework of criteria such as modern and smart urbanization, sustainability, efficiency, environmental protection, climate change, social and cultural structure. This thesis study will be useful in determining what improvements can be made regarding city planning before and after possible disasters in the future.
Development plan arrangements in cities after natural disasters and Elazığ example in the concept of sustainability
Keywords: İnşaat Mühendisliği