Fen Bilgisi Öğretmenlerinin Epistemolojik İnançlarının Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi - Murat, Aysel; Erten, Hilmi (Fırat University, 2018)
Bu çalışmada fen bilgisi öğretmenlerinin epistemolojik inançları cinsiyet, mesleki kıdem ve mezun olunan okul türüne göre incelenmiştir. Tarama modeli kullanılan araştırmada, Elazığ il ve ilçe merkezinde görev yapmakta olan 200 fen bilgisi öğretmeni yer almıştır. Veriler, Schommer (1998) tarafından geliştirilen ve Karhan (2007) tarafından Türkçeye çevrilen “Epistemolojik İnançlar Ölçeği” ile toplanmıştır. Ölçek beşli likert tipindedir. Ölçek maddeleri kesinlikle katılmıyorumdan tamamen katılıyoruma doğru derecelendirilmiştir. Ölçek üç alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin geneli için hesaplanan Alpha katsayısı .84 olarak bulunmuştur. Ölçeğin üç alt faktörü için hesaplanan Alpha katsayıları sırasıyla .79, .81, ve .76’dır. Elde edilen veriler SPSS paket program kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi, Levene testi, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin görüşleri arasında ele alınan değişkenler açısından farklılıklar olduğu ortaya konulmuştur.