METAL-KOMPLEKS YARIİLETGEN SCHOTTKY DİYOTLARIN ELEKTRONİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ - DAĞDELEN, FETHİ (Fırat Üniveristesi, 2004)
Doktora Tezi METAL-KOMPLEKS YARIİLETKEN SCHOTTKY DİYOTLARTN ELEKTRONİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Fethi DAĞDELEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 75 Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü laboratuarında sentezlenen oksalat ligandı (Na2C204) içeren Cd ve Co komplekslerinin kristal yapı tayini, optik soğurma özellikleri, termal gravimetri (TG) analizi, iletkenliğin sıcaklığa bağlı olarak değişimi incelendi. Farklı metaller (Al, Ni) kompleks malzemeler üzerine buharlaştırılarak metal- yarıiletken kontaklar hazırlanıp bu kontakların Schottky diyot karakteristikleri araştırıldı. Elde edilen Fİ, F2, F3 ve F4 numunelerinin kristal yapıya sahip oldukları X-ışınları toz difraktometresi ile belirlendi. UV-Vis spektrometresi ile optiksel özellikleri incelendi ve numunelerin yasak enerji aralıkları bulundu. Termal Gravimetri ölçümleri alınarak sıcaklığa bağlı kütle kayıpları gözlendi. Numunelerin elektriksel özelliklerinin sıcaklığa bağlı olarak değişimi incelenerek, yarıiletken özellik sergiledikleri belirlendi ve aktivasyon enerjileri hesaplanıp akım mekanizmaları araştırıldı. Her numunenin bir yüzeyine Ag (gümüş) kaplandı. Diğer yüzeylerine ise ayrı ayrı Al ve Ni metali buharlaştırıldı. Al buharlaştırılan numunelerin omik özellik sergilediği ve Ni buharlaştırılan numunelerin doğrultucu özellik sergilediği gözlendi. Bu diyotlann I-V ölçümlerinden iki farklı metot kullanılarak diyot parametreleri hesaplandı. Bu komplekslerden hazırlanan metal-yarıiletken kontakların uygun üretim şartlan kullanılarak doğrultucu özellik sergileyen diyotlar hazırlanılacağı ve bu diyotlann elektronik devrelerde kullanılabileceği belirlendi. Anahtar kelimeler : Oksalat kompleksleri, Yarıiletken, Yasak enerji aralığı, Schottky diyot. VIII
Investigation of the electronic properties of metal-complex semiconductor schottky diodes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering