XV. YÜZYILDAN XVII. YÜZYIL ORTALARINA DEĞİŞEN GÜMÜŞ ARZI VE YANSIMALARI ÜZERİNE BAZI DEĞERLENDİRMELER - Koç, Ümit (My University, 2009)
Bu çalışma, XV. ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı hâkimiyetinde Balkanlar ve Anadolu’da; 1460’dan 1570’li yıllara Merkezi Avrupa ve Güney Almanya’da gerçekleştirilen gümüş üretim miktarı hakkında bilgi verir. Çalışmanın devamında İspanyol Amerika’sında gümüş üretiminde yaşanan muazzam artış ve 1500’den 1660’a değin Avrupa’ya gerçekleştirilen sevkıyat hakkında bilgilere yer verilir. Ayrıca bu çalışma Avrupa ülkelerinde ve Osmanlıda tedavül eden gümüş miktarı ve faiz oranları ile onların ekonomik yansımaları üzerine bazı değerlendirmeler sunar.
Keywords: Tarih; İktisat