BAZI TIBBİ BİTKİLERDE YARARLI BİLEŞENLERİN EKSTRAKSİYONU VE TAYİNİ - ÖZCAN, CEMİLE BAL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi BAZI TIBBI BİTKİLERDE YARARLI BİLEŞENLERİN EKSTRAKSİYONU VE TAYİNİ Cemile BAL (ÖZCAN) Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Ana Bilim Dalı 2005, Sayfa:130 Bu çalışmada, yıllardır tıbbi amaçla kullanılan ısırgan otu (Urtica dioica) yapraklan ve kuşburnu (Rosa canind) meyvesinin gerekli eser ve mikro element konsantrasyonları tayin edildi. Bu amaçla örnekler mikrodalga (MW) fırınında çözünürleştirildi ve metal analizleri Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi (AAS) ile yapıldı. Ayrıca örnekler çeşitli organik çözücülerle ekstrakte edildi ve ekstraktlar Gaz Kromatografîsi/Kütle Spektroskopisinde (GC-MS) değerlendirildi. Makro moleküllerin ayrılması için ekstraksiyon çözeltileri silikajelden geçirilerek süzüntünün GC-MS de kromotogram ve spektrumlan alınarak direk alınanlarla karşılaştırıldı. Anahtar kelimeler: Isırgan otu, Kuş bumu, Ekstraksiyon, Mikrodalga fırın, Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi, Gaz Kromatografisi/Kütle Spektroskopisi, Eser Metaller, Tıbbi Bitkiler.
Extraction and determination of the useful components some in medical plants
Keywords: Kimya